Maanantai, 12.11.2018 
Virpi
Mielipide

Mielipide: Koulujen loma- ja työajat pohdintaan syksyllä

  • Lukijan kirjoitus
  • Anni Karvinen
Martta Eronen sai kevättodistuksen opettaja Heli Heiskaselta Hukanhaudan koulussa vuonna 2004. Martta Eronen sai kevättodistuksen opettaja Heli Heiskaselta Hukanhaudan koulussa vuonna 2004.

Aluksi pieni yleiskatsaus: työpäiviä oli ennen noin 200, nyt noin 190. Kauan sitten olivat lauantait työpäiviä.

Koulu alkoi ennen syyskuun 1. päivänä, nyt elokuussa. Kunta saa päättää päivän.

Ennen pidettiin sadonkorjuulomaa pari päivää – tunnetaan paremmin perunannostolomana. Silloin oli vielä viljelijöitä ja perunannostajia. Se kertoo rajusta muutoksesta maataloudessa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Nyt vietetään syyslomaa, useimmat kunnat koko viikon mittaisena. Yleisin ajankohta on viikko 42 tai 43.

Koulutoimistossa laadittiin 2–3 vaihtoehtomallia, ja kukin koulu sai valita mieleisensä. Koululautakunta ratkaisi asian ja valitsi eniten ääniä saaneen. Syysloma aiheutti alkuun huomattavaa liikettä ylimmissä kouluviranomaisissa ja elinkeinoministeriössä, nimenomaan matkailualalla.

Hiihto/talviloma alkaa yleisesti viikolla 10. Se oli ennen tiukasti porrastettu kolmeen jaksoon. Sitä toivoi kotimaan matkailu, ettei koko Suomi olisi yhtä aikaa rynnännyt Lappiin.

Pääsiäisajan lomapäivät vietetään samaan tapaan kaikkialla.

Koulu päättyi ennen 31.5. Lakkiaispäivä sattui joskus esimerkiksi tiistaille, joten kyllä riitti liikennettä etelästä pohjoiseen. Nyt sanotaan koululaissa, että koulu päättyy 22. viikon viimeisenä arkipäivänä. Tänä vuonna siis 2.6.

Toukokuun alkupäivinä heräteltiin taas ajatusta koulujen kesäloman siirtämiseksi esimerkiksi kahdella viikolla myöhemmäksi. Sen pohtiminen on kuitenkin toinen juttu, ja siihen voidaan palata sitten syksymmällä.

Asia nousi esille kouluvuoden ollessa jo lopuillaan, jolloin kouluväellä on paljon muuta mietittävää. Jos se ottaa enemmän tulta, selvittäminen on syytä aloittaa kodin ja koulun tarpeista. Oppilaat, opettajat, koulun muu henkilökunta, kouluviranomaiset ja OAJ istukoot eturivissä ja kaikille annettakoon yksi ääni.

Kalevi Asikainen