Keskiviikko, 14.11.2018 
Iiris
Mielipide

Mielipide: Tiestön kunnossapito edellyttää lisärahaa

  • Lukijan kirjoitus
  • Jarno Artika

Tienkäyttäjien tyytymättömyys on lisääntynyt selvästi. Tästä kertoi talvikunnossapidon tuore tutkimus. Myös nyt kesän alettua teiden kunto on paikoin hälyttävän huono ja edellyttää kiireesti kunnostusta. Tilanteen tunnistavat niin pysyvät asukkaat, ammattiautoilijat kuin mökeilleen matkaavat kesäasukkaat.

Pääkirjoituksessa Karjalainen otti 20.5. tierahoituksen lisäämisen puolesta vahvasti kantaa. Lehti toteaa, että Suomen tiestö alkaa olla monin paikoin häpeällisen umpisurkeassa kunnossa, kuin pommituksen jäljiltä. Totesin saman viikonloppuna pitäjien sorateillä liikkuessani.

Esimerkiksi Kiihtelysvaaran ja Tuupovaaran sorateillä törmää syviin kuoppiin ja ajoradan suuntaisiin syviin uriin. Paikalliset asukkaat ja tienkäyttäjät ovat aiheesta ärtyneitä. Kunnon tiekarhu pitäisi saada töihin – näin tiivistyi viikonlopun keskusteluissa yhteinen näkemyksemme.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Tienpidon huono kehitys on pitkällisen kehityksen tulosta. Valtion budjetissa määrärahat ovat kauan olleet riittämättömät. Sopii myös kysyä, onko kalustokaan tarpeen mukaista. Pinnan kevyt lanaus ei riitä. Samasta kalustopulmasta on mielestäni kärsinyt myös polanteisten talviteiden kunnossapito.

Kiteeläinen yrittäjä Esa Halttunen on puhunut vahvasti tiehöylien puolesta. Niiden käytön lisäykselle olisi suuri tarve niin sorateiden kunnossapidossa kesällä kuin polanteisilla ja jäisillä teillä talvella. Vaikuttaa, että yhä oikukkaammat talvikaudet ja sääolot ylipäätään ovat tulleet jäädäkseen.

Nykyisen hallituksen 600 miljoonan euron lisärahoitus teiden korjausvelan hoitoon tuli suureen tarpeeseen. Korjausvelan kasvu on saatu pysäytettyä. Mutta nyt tarvittaisiin pysyvä liikenneverkon rahoitustason nosto, kuten parlamentaarinen työryhmä esitti muutama kuukausi sitten.

Liian niukasta rahoituksesta ovat kärsineet yksityistiet valtion tieverkon lisäksi. Koko 350 000 kilometrin yksityistieverkolle on valtion rahoitustuki vain 13 miljoonaa euroa. Yksityisteiden kiireelliset tie- ja siltaremontit edellyttävät tuntuvaa rahoituksen nostoa – ja kunnilta lisärahoitusta kunnossapitoon.

Ministeri Anne Berner muistutti viime viikolla, että väyläverkon korjausvelka kaikkinensa on 2,5 miljardia. Sen pienentämiseen on pitkäjänteisesti satsattava. Vain teiden peruskorjauksella ja paremmalla kunnossapidolla myös oman maakuntamme teiden kunto paranee.

Matti Väistö
Joensuun kaupunginvaltuutettu (kesk.)
Kiihtelysvaara