Torstai, 15.11.2018 
Janika, Janita
Mielipide

Mielipide: Hovikummussa on ollut kaikki paikallaan, mutta silti toiminta ajetaan alas - Miten tässä näin pääsi käymään?

  • Lukijan kirjoitus

Sain 7.5. puhelun, josta käsitin, että Hovikumpu Kuusjärvellä lopettaa toimintansa. Olen saanut käydä töissä tässä hoitokodissa reilun vuoden ajan. Hoitokoti on tarjonnut palveluasumista ja tilapäishoitoa sellaista tarvitseville.

Minulla on pitkä kokemus terveysalalta, josta ikäihmisten hoitotyöstä noin viisi vuotta. Olen työskennellyt reilun vuoden tukholmalaisessa hoitokodissa, joka oli arvioitu kaupungin parhaaksi vuonna 2003. Se ei yltänyt kuitenkaan siihen, mihin Hovikumpu on pystynyt.

Hovikummussa on kaikki ollut paikallaan. Iso uusi talo, upea keittiö ja sauna sekä yhteiset tilat, iso piha sekä luonnonrauhaa. On polkuja mennä metsään tai kulkea kyläteitä. Talossa on myös toimintaa erityistä tukea tarvitseville lapsille ja nuorille. Perheet ovat olleet tyytyväisiä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Toimintaympäristön muutokset tässä maakunnassa saivat aikaan sen, että Hovikummun toiminta ajetaan alas. Henkilökunta on hoitanut asukkaita lämmöllä ja hyvin kauniissa kodinomaisessa puutalossa metsän keskellä. Asukkaat tuntevat toisensa ja hoitajansa sekä tuntevat olonsa turvalliseksi ja kotoisaksi. Mikä määrä inhimillistä kärsimystä liittyy alasajoon monella taholla!

Hoitajat eivät ole ehtineet miettiä omaa tulevaisuuttaan, kun kantavat huolta asukkaista. Terveyskeskuksen vuodeosasto ei voi koskaan korvata tällaista hoitokotia. Kaikki eivät myöskään pärjää kotona tai perhehoidossa. Kuka ja ketkä ovat vastuussa?

Mikä auttaisi asiassa? Mikä saisi päättäjät ajattelemaan eurojen asemasta inhimillisyyttä ja hoidettavan hyvää oloa?

Sain seurata toimitusjohtajan yritteliäisyyttä ja taistelua toiminnan jatkamiseksi, hoitajien erinomaista panosta jokaisen hoitamisessa sekä asukkaiden tyytyväisyyttä. Kiitollinen olen Hovikummulle näistä kokemuksista. Ihmeissäni olen tästä alasajosta.

Sydän särkyy hoitajien puolesta, totesi yksi tilapäisasukas. Isot jyräävät pienet kumoon. Miksi niin saa tapahtua, kysyi yksi hoitaja.

Tarja Pyykkö