Tiistai, 13.11.2018 
Ano, Kristian
Mielipide

Mielipide: E-oppikirjat eivät toimi opiskelussa - lähes koko joensuulainen koululuokka olisi halunnut paperiset kirjat

  • Lukijan kirjoitus

Viime perjantaina opettajamme ehdotus e-oppikirjojen käyttöönotosta sai äänekkään vastarinnan. Lähes koko luokka halusi pysyä paperisissa kirjoissa. Opettajamme ihmetteli yleistä mielipidettä kovasti, sillä olemmehan kännykkä kädessä kasvanut sukupolvi. Mielestäni tämä kertoo jo jotain e-oppikirjojen toimivuudesta.

Olen joutunut tutustumaan e-oppikirjoihin parin opettajan päätöksen myötä. Kokeisiin lukukokemukset ovat suurimmalla osalla luokasta olleet samankaltaiset: asiat eivät ole jääneet muistiin yhtä helposti kuin paperikirjasta luettaessa, ja oikein ahkerasta lukemisesta on seurannut päänsärky.

Koneella kirjoittaessa ei tapahdu samanlaista käden ja aivojen yhteistä toimintaa, joka käsin kirjoittaessa saa asioita tarttumaan ainakin minun muistiini.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Monien opettajien mielestä e-kirjat ovat käteviä, mutta he eivät joudukaan opiskelemaan niistä. Yleensä opettajan sana on laki, mutta tässä asiassa pitäisi kuitenkin kuunnella oppikirjojen suurimpia kuluttajia – itse oppilaita.

Se että e-kirjat toimivat internetissä, osoittautuu myös ongelmaksi. Aina nettiä ei ole saatavilla tai se ei syystä tai toisesta toimi.

Nykynuorien koko maailma sijaitsee netissä, joten kokeeseen lukiessa, läksyjä tehdessä tai tuntityöskentelyn ohessa internetistä on halutessaan todella helppo löytää myös muuta mielekkäämpää tekemistä. Tämä mahdollisuus varmasti vaikuttaa negatiivisesti keskittymiskykyyn, eikä koulutyötä ja vapaa-aikaa voi samalla tavalla kokonaan eriyttää toisistaan.

Ruudun tuijottaminen voi myös vaikuttaa huonontavasti näköön, ja jos kaikki oppikirjat olisivat e-kirjoja, sen voisi varmasti havaita silmälasien yleistymisenä.

”Ajat muuttuvat”  tai ”kamoon, nyt on vuosi 2018”. Esimerkiksi näin voisi joku e-oppikirjojen käyttöönottoa perustella. Mielestäni vuosiluvulla perusteleminen ei kuitenkaan ole hyvä syy, sillä vaikka ajat muuttuvat, ihmiset eivät muutu.

Uskon, että vielä nytkin, vuonna 2018, ihmisten aivot oppivat hyvin samankaltaisesti kuin vaikkapa sata vuotta sitten. Vaikka digitalisoituminen on vaikuttanut helpottavasti moneen asiaan, oppikirjojen suhteen vanhassa vara parempi.

Tilda Seppänen

Joensuun lyseon peruskoulu