Keskiviikko, 14.11.2018 
Iiris
Mielipide

Mielipide: Maakuntakaavassa uhkakuvia

  • Lukijan kirjoitus
  • Mikko Makkonen

Pohjois-Karjalan maakuntakaavan kokonaistarkastus on käynnissä. Maakuntahallitukselle esiteltiin luonnos 21.5. Tilanne on ainutlaatuinen, kun elämme uutta aikaa, jolloin maakunta voi itsenäisesti hyväksyä maakuntakaavan. Myös valtakunnalliset alueidenkäytön tavoitteet on uusittu, ja ne ovat vahvasti kuntien ja maakuntien omaa päätöksentekoa vahvistavia.

Oli melkoinen järkytys, kun viikko sitten tutustuin tähän maakuntahallitukselle esiteltyyn luonnokseen. Uusia aluevarauksia erilaisiksi arvokkaiksi luontokohteiksi oli todella paljon.

Nämä uudet kaavamerkinnät ovat viattoman tuntuisia, mutta lukemalla kaavamääräykset, karu totuus paljastuu. Valtava määrä uusia rajoituksia taloustoiminnalle on tulossa. Rantojen käytölle olisi tulossa suoria lisärajoituksia, jotka varmasti ovat kaavan vahvistamisen jälkeen vahvoja valitusperusteita erilaisille valittajille, joita varmaan löytyy.

Rakentaminen loppuu tai vaikeutuu varmuudella. Esimerkiksi Kolin alueen lisärajoitukset herättävät ihmetystä.

Maakuntaliiton virallinen kanta Kolin kehittämiseen on erittäin positiivinen, mutta tässä kaavaesityksessä siitä ei näy jälkeäkään. Miksi?

Toinen, jopa pahempi järkytys koski Ilomantsia. Hartaasti toivottua teknisen hiilen tehtaan sijoituspäätöstä odotetaan näinä päivinä.Olemme olleet kiitollisia koko maakunnan vahvasta tuesta tälle ainutlaatuiselle teollisuushankkeelle.

Kotimaiselle turpeelle olisi avautumassa uudet markkinat maailmalla. Ilomantsin kunta on esittänyt sen kymmenen kertaa, että maakuntakaavaan pitää saada selvät merkinnät turpeennostoalueista.

Ruosmesuo-Koivusuon alue on jo turpeennostoon valmis alue, jolta puuttuu tarvittava kaavamerkintä.

Kuitenkin Ilomantsin viesti ei ole mennyt maakuntaliiton suunnittelijoille saakka, vaikka kunta ja koko maakunta on asiasta puhunut jo ainakin vuoden.

Myös valtioneuvoston päätös turvealueiden käytöstä korostaa jo valmisteltujen alueiden käytön jatkoa.

Tämäkin pitäisi olla maakuntaliiton tiedossa, kun olen asiakirjat sinne henkilökohtaisesti toimittanut.

Rajoituksia ja suojelua esitetään kaavassa taas lisää ja maaseutukunnan orastavaa mahdollisuutta ollaan tuhoamassa tietoisesti. Tämän viestinkö Pohjois-Karjala antaa investointejaan tänne suunnittelevalle teollisuudelle? Jo on aikoihin eletty!

Hannu Hoskonen
kansanedustaja (kesk.), Ilomantsi