Lauantai, 17.11.2018 
Einari, Eino
Mielipide

Mielipide: Missä on kotiäidin arvo?

  • Lukijan kirjoitus
  • Riikka Hurri

Karjalaisessa (31.5.) esiteltiin tuloksia varhaiskasvatuksen paremmuudesta pelkkään kotihoitoon verrattuna. Kirjoitus avaa nykykäsityksen siitä, miten kasvatuksesta on tullut suorittamista; normaali kotiäitiys ei ole arvossaan.

Kirjoituksen mukaan neuvolan testeissä kotihoidossa olevat lapset pärjäävät huonommin testeissä, joissa mitataan muun muassa  koulukypsyyttä ja keskittymiskykyä. Heikompien tulosten ei sanota kuitenkaan vaikuttavan tulevaisuuden menestymiseen.

Mitä tutkimuksella haetaan? Kaikki lapset olisi saatava varhaiskasvatuksen piiriin, kotiäitiys on out of season.

Itse en ole ollut päivääkään päivähoidossa, ja olen selvinnyt elämässä mielestäni hyvin. Kaikkea ei voida mitata testeillä. Pienet asiat vaikuttavat siihen, millaisia meistä kasvaa ihmisinä.

Mitä yhteiskunta arvostaa? En väheksy varhaiskasvatuksen ammattitaitoista henkilökuntaa vaan sitä, miten ennen arvossa pidetty kotihoito on melkein arvottominta, eikä sitä saisi ainakaan tukea. En ihmettele syntyvyyden laskua, kun vanhemmuudesta on tehty suorittamista. On osattava opettaa kaikki asiat lapselle, että hän pystyisi elämään yhteiskunnassamme.

Pitääkö kaikkien olla oikeasti samanlaisia? Kärjistäen mietin, tuleeko kohta soveltuvuustestit vanhemmille?

Mitä yhteiskunnallemme on tapahtumassa? Ihmettelen.

Maija Silvennoinen

hyvinvointilautakunnan jäsen

kunnanvaltuutettu (kd.)

Liperi