Keskiviikko, 14.11.2018 
Iiris
Mielipide

Mielipide: Siun soten johdon ymmärrettävä vastuunsa

  • Lukijan kirjoitus
  • Riikka Hurri

Siun soten henkilöstötiedotteessa 4.6. ilmoitettiin talousarvion muodostuvan 20 miljoonaa alijäämäiseksi. Vajeen syyksi nostettiin pitkälti lisääntyneet asiakasmäärät ja niiden myötä lisääntynyt henkilöstön, myös sijaisten, tarve sekä ostopalvelut ja myönnettyjen avustusten määrä.

Säästökeinoina väläytettiin omaisuusjärjestelyjä mutta myös henkilökunnan lomautuksia sekä osa-aikaistamista. Karjalainen uutisoi (5.6.) aiheesta. Kuntayhtymän toimitusjohtaja Ilkka Pirskanen korosti lehdelle, ettei ratkaisun etsimiseen liity dramatiikkaa ja potilasturvallisuudesta pidetään kiinni. Henkilökunnan väsyminen on kuultu.

Lähijohto avasi uutista työporukalle. Henkilötyövuosiksi muunnettuna säästötarve tarkoittaisi pahimmassa tapauksessa jokaiselle Siun soten työntekijälle noin viikon pakkolomaa. Henkilökunnalta toivottiin joustoa asian suhteen. Synkkyyteen ei kannattaisi vaipua.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Tilanne herättää kysymyksiä. Mihin säästötarve todella perustuu? Jos taustalla on alun perin väärin mitoitettu budjetti, liikumme vaarallisilla vesillä.

Mitä tämä todella tarkoittaa potilasturvallisuudelle ja palveluiden laadulle niin lyhyellä aikavälillä – alkaen yksittäisistä työvuoroista, aina kuukausien ja vuosien päähän?

Hallinnon täytyy ymmärtää harvaanasutun toimialueen vanhenevan väestön tarpeet. Eivätkä terveysongelmat katso ikää, aikaa tai paikkaa.

Emme voida tiedottaa, että olemme pakkolomalla, joten pyydämme kansalaisia äärimmäiseen varovaisuuteen ja ensiapukurssin kertaamiseen. Pitäisikö tuon perään vielä luetella linkkejä netin itsehoitosivuille sekä kansanparannukseen? Joogatkaa! Kokeilkaa kuumakivihierontaa, mind fulnessia! Ei! Kun hätä on suurin, on avun oltava tässä ja nyt!

Viimeiset toimintavuodet henkilökunta ei muuta paljon ole tehnytkään kuin joustanut. Taivuttu on, muttei katkettu. Vielä. Luulen, jopa uskon, ettei raja ole enää kaukana.

Maksetaanko säästöistä kallis hinta? Pelataan nollasummapeliä. Auttajasta tulee avun tarvitsija. Yksittäinen sotilas ei siirry laudalta pois vaan vastapuolelle palvelujen käyttäjäksi. Kohtaan työnantajani, veronmaksajan, joka työvuorossa. Perustyöntekijänä tunnen vastuuni. Tuntee sairaalan hallintokin niin kuin myös kuntapäättäjät, uskon niin. Näyttäkää se.

Mika Kähkönen

Lääkintävahtimestari-kirjailija