Tiistai, 13.11.2018 
Ano, Kristian
Mielipide

Mielipide: Kauppahalli tarvitaan nopeasti, ettei jäljelle jää vain paraatitori

  • Lukijan kirjoitus
  • Minna Raitavuo
Joensuun toriremontti etenee parhaillaan roimin askelin. Joensuun toriremontti etenee parhaillaan roimin askelin.

Joensuun kaupunkikeskustayhdistyksessä on seurattu ilolla viimeisen vuoden ajan lopulta 25 vuotta odottelun jälkeen käynnistyneen toriparkkihankkeen etenemistä aikataulussaan. Vaikkakin hanke on aiheuttanut väistötorialueella toimivalle torikaupalle päivittäisiä haasteita, ovat asiakkaat ja myyjät osoittaneet pitkämielisyyttä uuden ja upean torin häämöttäessä horisontissa.

Keskustan kaupan näkökulmasta laajat kehittämishankkeet ovat erityisen haastavia.

Pitkäkestoisen ja aikataulutultaan epävarman torihankkeen ja siihen liittyvän vääjäämättömän byrokratian hampaissa yrittäjät ovat ensi vaiheesta alkaen joutuneet hyväksymään sen tosiasian, että investoinnit ja oman toiminnan kehittäminen on jätettävä sivuun.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Laajemmassa kuvassa seurauksena on ollut jo nyt osittainen torin ja keskustan kaupan näivettyminen, mistä lopulta kärsimme me kaikki.

Suomalaiset kaupungit ovat syntyneet kauppatorien ympärille kaupankäynnin keskustaan. Näin ovat tosiasiat myös jokaisesta karjalaisesta savusta katsottuna: elinvoimaisen Joensuun kaupungin kuvaan kuuluu ehdottomasti ympärivuotisesti elävä kauppatori kauppahalleineen.

Ilman kauppahallia uusi tori jää suurelta osin tyhjäksi aukioksi, paraatitoriksi. Tori ja kauppahalli muodostavat kokonaisuutena kaikkien joensuulaisten yhteisen elämää sykkivän olohuoneen. Kauppahallin puuttuminen ja viivästyminen ei palvele elinvoimaisuutta.

Nopea päätöksenteko kauppahallin sijoittamisesta ja rakentamisesta varmistaa elinvoiman säilymisen ja kaupunkikeskustan kehittymisen.

Yleisen edun nimissä turha sapelien kalistelu on tässä tilanteessa syytä jättää pois ja kohdistaa energia parhaiden ratkaisujen aikaansaamiseen. Kauppahalli tarvitaan tukemaan kauppatoria mahdollisimman pian.

Anne Vänskä

toiminnanjohtaja

Joensuun kaupunkikeskustayhdistys