Torstai, 15.11.2018 
Janika, Janita
Mielipide

Mielipide: Armeija sai minulta montakin mahdollisuutta, kaikki turhaan - minä irtisanoudun Puolustusvoimista

  • Lukijan kirjoitus
Aihekuva Aihekuva

7 709 reservipäivän jälkeen kaikki yhdessä koettu on menneisyyttä. Kaikki reilusta 21 vuodesta ei suinkaan ollut sietämätöntä kaltoinkohtelua. Itsekoetut vääryydet olivat vähät, enin paha sattui toisille näkö- ja kuulomatkan päässä. Opin paljon asioita niin ihmisistä, elämästä, armeijasta sekä ennen kaikkea itsestänikin.

Edellisen kertausharjoituksen voimankäyttökouluttajakaan ei vain korjauttanut virhettä, auki olevaa sirpaleliivin kaulusta. Hän opetti: ”Jos teillä ei ole sulku kiinni, niin te ette edes antaneet sille välineelle mahdollisuutta.”

Armeija sai minulta montakin mahdollisuutta, kaikki turhaan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Ellei viimeisen kertausharjoituksen litteran päälle saa ostetuksi junan konduktööriltä makuupaikkalippua, voi koko meno–paluu-lipun maksaa omistaan. Korvataan kun korvataan, jos ja mitä korvataan. Valtio tarjoa minimivaatimukset täyttävän matkustusmahdollisuuden, kuulemma.

Kohtuutontako? Ei! Olin asevelvollinen. Näemmä puolustusvoimauudistuksen jälkeisessä armeijassa palkattuun henkilökuntaan joko pääsee kuka tahansa, tai kaikille entisillekään ei ole järjestynyt osaamista, kykyjä sekä etenkin käytöstapoja vastaavaa palveluspaikkaa.

Heidän mukaansa olisi matkustettava vaikkapa yöjunan päivävaunussa ilman paikkavarausta. No, tullessa on silmät sirrillä rynnäkkökivääriä kuitatessa, kun on huono olla ilmankaan vartiointi- ja suojaustehtävissä. Mennessä taas väistellään aamuöisen lähijunaseisakkeen vaanivia vaaroja vähintään yhtä freesinä.

Ehkä tullaan paikalle päivää ennen muita ja ollaan päivä heidän jälkeensäkin? Sujuu ilman lisäkuluja, mutta samalla myös ilman reserviläispalkkaa. Siitä jäi kinaaminen kesken, että saako edes sujuvan paluumatkan takaavan linja-autolipun. Mikä ihmeen junapakko nyt on voimassa?

Kieroontuneen kaaderin järjestelmäpelleily loppuu nyt! Hakemus täydennyspalvelukseen on täytetty ja aluetoimistoon jätetty. Kertausharjoituskäsky kelpasi takaisin, mutta sotilaspassi ei. Kuinka ihmeessä saatoin uskotella itselleni, että tämä olisi koskaan ollut minun armeijani? Minä irtisanoudun Puolustusvoimista.

Jari Kähkönen

reservin kieltäytyjä/täydennyspalvelusmies

Kontiolahti