Torstai, 15.11.2018 
Janika, Janita
Mielipide

Mielipide: Kauppahalli tekee torin

  • Lukijan kirjoitus
Jorma Rusi oli 70-luvulla kolmannen polven torikauppias. Jorma Rusi oli 70-luvulla kolmannen polven torikauppias.

Olen luullut ja käsittänyt, että torista on lopultakin tarkoitus tehdä toimiva kokonaisuus, ja silloin kauppahallin paikka on luonnollisesti parhaalla mahdollisella paikalla. Yrittäjät ovat julkisuudessa aina korostaneet terveen kilpailun virkistävää merkitystä. Nyt yhtäkkiä Iso Myy alkaa kauhistella Kauppahallin Siltakadun puoleisesta sijaintipaikkaa vedoten Siltakadun varrella olevan Ison Myyn yhden sisäänkäynnin piilottamiseen.

Kauppahalli on ollut perinteisesti koko torikaupan elintarvikealan pienyrittäjien kehto. Pelkästään vierailu Kuopion kauppahallissa tekee selväksi, miten tärkeä kauppahalli herkkukauppoineen on koko Kuopion vilkkaalle torielämälle.

Joensuu tarvitsee välttämättä torilleen sellaisen kauppahallirakennuksen, mikä palvelee sekä yrittäjiltään että sijainniltaan mahdollisimman hyvin sekä paikallisia että turistiasiakkaita. Tämän vuoksi tuntuu kummalliselta Ison Myyn panikointi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Ymmärtääkseni Ison Myyn makkarakauppa on varsin vähäistä, joten Kauppahalli tulee toimimaan myös Iso Myyn kauppaa virkistävänä tekijänä, mikäli Ison Myyn kauppakeskus kykenee tarjoamaan yrittäjille elinkelpoiset toimintaolosuhteet.

Vanhempani aloittivat torikaupan Joensuussa heti sotien jälkeen. Myös minä osallistuin tuohon työhön 70-luvulla useita vuosia, jolloin Joensuun torilla toimi toistakymmentä vakituista kauppiasta ja jolloin vanha ja rumakin kauppahalli oli lukuisine vakituisine asiakkaineen koko Joensuun kauppatorin sydän.

Niinpä olisikin järkeenkäypää, että uusi kauppahallirakennus olisi koko Joensuun torielämää saumattomasti täydentävä palanen niin ulkonäkönsä kuin etenkin sijaintinsa puolesta.

Jorma Rusi

70-luvulla jo kolmannessa polvessa toiminut torikauppayrittäjä