Tiistai, 13.11.2018 
Ano, Kristian
Mielipide

Mielipide: Liperin varhaiskasvatus on arvostava työpaikka

  • Lukijan kirjoitus
  • Mikko Stig
Kirjoittaja kumoaa käsityksen, että Liperin päivähoidossa asiat olisivat huonosti. Kuvituskuva Kirjoittaja kumoaa käsityksen, että Liperin päivähoidossa asiat olisivat huonosti. Kuvituskuva

Karjalaisen artikkeli (17.6.) Liperin varhaiskasvatuksen suurista ryhmistä ja epäasiallisesta johtamisesta kuulostaa työntekijän korviin kovin erikoiselta. Luin jutun useampaan kertaan, enkä tavoittanut, mikä johtamisessa on ollut pelottavaa – kuten otsikointi antaa ymmärtää.

Olen työskennellyt Liperin varhaiskasvatuksessa lähes vuoden kiertäen eri yksiköissä. Olen siis saanut nähdä kaikkien yksiköiden esimiesten sekä varhaiskasvatuksen johtajan tavan suhtautua sekä muihin työntekijöihin että minuun uutena työntekijänä. Edellisessä työpaikassani toimin luottamusmiehenä, joten tarkastelen luonnostaan työoloja ja -ilmapiiriä kriittisesti.

Liperin kunnassa olen kokenut esimiesten kohtelun kunnioittavana, kannustavana ja ennen kaikkea omaa ammattitaitoani arvostavana. Olen päässyt osallistumaan itseäni kiinnostaviin koulutuksiin ja saanut perehdytystä uusissa asioissa. Ennen kaikkea olen aina voinut tuoda rehellisesti omat kriittisetkin mielipiteeni esiin ja minua on kuultu.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Jos työpaikassani vallitsisi Karjalaisen jutun väittämä pelon ilmapiiri, en varmastikaan voisi tuoda mielipiteitäni julki.

Pidän tämän kaltaista kirjoittelua epäasiallisena ja myös epäreiluna. Onko nykyisiä työntekijöitä kuultu? Tuntuu todella kurjalta lukea lehdestä sellaista omaa työpaikkaa koskevaa tietoa, joka ei pidä paikkaansa.

Toki jokaisessa työyhteisössä on konfliktinsa ja vuorovaikutuksessa voi aina kehittyä – niin johtamisen kuin työelämätaitojen suhteen. Työyhteisö on juuri sen näköinen kuin siellä työskentelevät ihmiset ovat. On epärealistista kuvitella, etteikö kuntaorganisaation kokoisessa työpaikassa olisi koskaan erimielisyyksiä tai pahaa mieltä työntekijöiden ja johdon välillä.

Erimielisyyksien kohdatessa on kuitenkin ammattitaitoa osata nostaa asiat esiin niiden ilmetessä eikä työsuhteen päätyttyä julkisesti revittelemällä. On myös tarpeetonta luoda perheiden keskuuteen valheellista pelkoa siitä, ettei päiväkodissa olisi riittävästi henkilökuntaa takaamassa lasten turvallisuutta.

Laura Ortju

hyvinvointipedagogi, varhaiskasvatus

Liperin kunta