Tiistai, 20.11.2018 
Jalmari, Jari
Mielipide

Mielipide: Kyllä minua ketuttaa

  • Lukijan kirjoitus
  • Jarno Artika
Kirjoittajaa ketuttaa moni asia mutta Ilosaaren uimala ilahduttaa. Kirjoittajaa ketuttaa moni asia mutta Ilosaaren uimala ilahduttaa.

Miksi liikenteessä pitää ohittaa ja tulla eteen juuri ennen kuin onkin kääntymässä pois tieltä? Turha  liike. Ketuttaa myös nuoret bemarikuskit, jotka kuvittelevat olevansa Euroopan omistajia. Eivät ole; ne ovat Saksa ja Ranska. Niiden autotkin viistävät maata. Ja pakoputki on isompi kuin meidän viemäri.

Korvaani käy myös monien autojen takana olevat ämyrit, jotka meuhkaavat ja sotkevat nukahtamistani. Älytöntä menoa. Ne kuskit sopeutumisvalmennuskurssille, esi-inttiin.

Sitten ketuttaa nämä leuka pystyssä ajavat. Näkeekö paremmin, luulisi nenän olevan tiellä. Ja sitten moottoritiellä kuuttakymppiä ajavat. Heidät terapiaan. Kiertoliittymässä vilkuttamattomat, niille pitäisi antaa vähintään rikesakko tai vääntää hiusjuuresta niin kuin Jokisen Imppa teki aikoinaan Joensuun lyseossa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Minua ketuttaa myös vihaisen näköiset ihmiset. Keski-iän ylittäneet silmälasipäiset miehet, jotka ovat aina vihaisen oloisia. Miksi he eivät voi kulkea kuin Simo Frangén, onnellisen näköisenä? Tietysti mutta jos onnea ei ole, niin olisko hankalaa? Pitäisikö heitä katsoa vihaisesti takaisin? Jos juuri on eukon kanssa riidelty, kolikot ovat menneet hedelmäpeliin eikä auto mennyt katsastuksesta läpi. Olepa siinä hyväntuulinen.

Tai lihakaupan tiskillä etuilevat vanhemmanpuoleiset mummonalut, heille olisi poliisin puhuttelu paikallaan. Tai rakkaat rajanaapurit, joilla on ihan oma kulttuurinen näkemys jonossa käyttäytymisestä, niille merkintä passiin, kun ostavat tax-free tuotteita.

Sitten minua ketuttaa pikku virkamiehet, jotka kuvittelevat käyttävänsä jotain valtaa, vaikka heidän tulisi olla palveluun ohjaajia. Kela on oma lukunsa, se saa karvat pystyyn, kun lukee sen toilailuista vaikkapa tulkkipalvelujen järjestelyissä – tai toimeentulotukiasioissa. Miksi niistä päättää porukka, jolla ei ole vaadittavaa koulutusta?

Samaan voi laskea bisnesmiehet, jotka kusettavat asiakkaitaan euron kiilto silmissä sisäänrakennettuna ominaisuutenaan.

Vielä ovat besservisserit. He ovat aina neuvomassa muita ja tietävät kaikesta kaiken. Oksettaa. Ja myös ne, joilla on täysin varma mielipide, kuinka sote tai pakolaiskysymys pitää ratkaista. Sitten vielä ottaa päähän tylyt ihmiset, joiden palveluasenne on jossain kaukana, joitten luona käytyä on paha mieli ja ketutus.

Aiemmin ketutti uimakoppien surkeus Joensuussa. Nyt esimerkiksi Utran uimakoppiin on asennettu kaksi lautaa kopin nurkkaan, joten voi istahtaa, kun tunkee jalat housuihin ja ravistella enimmät ravat jaloista. Ilosaaren uimalasta iloitsen.

Jos on mälsää, löytyy jotain hyvääkin, vaikkapa ne pari lautaa.

Seppo Mertanen