Keskiviikko, 14.11.2018 
Iiris
Mielipide

Mielipide: Kielenhuollon kompastuskivi on modaalirakenne

  • Lukijan kirjoitus
  • Marko Puumalainen
Aihekuva Aihekuva

Tämä II infinitiivin instruktiivi – älkää kiinnittäkö liikaa huomiota hankalaan nimitykseen – on monen kirjoittajan kompastuskivi.

Rakennetta käytetään sekä asiallisesti että asiattomasti. Sitä käytetään väärin ja huolimattomasti tässäkin lehdessä, jonka kieliasu muuten on hyvä.

Usein näkee virkkeitä, miten vaikkapa kerrotaan tietoja johonkin asiaan liittyen. Pitäisi sanoa, että kerrotaan asiaan liittyviä tietoja.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Tämä verbimuoto tarkoittaa aina tapaa, millä tekeminen tapahtuu. Virkkeessä poika tuli juosten kotiin kotiintulo ja juokseminen olivat samanaikaista. Mutta syntymäpäiväuutisessa sanottu Hän lähti opiskelemaan lukioon päästen ylioppilaaksi vuonna... ei ole oikein. Opiskelun aloittaminen ja sen päättäminen eivät ole samanaikaisia tapahtumia.

Urheilusivuilla usein lukee usein, miten joku lähti reippaasti matkaan voittaen kisan. Eiköhän ensin lähdetä ja sitten lopuksi voiteta. Parempi olisi kirjoittaa: lähti reippaasti ja voitti kisan.

Aikanaan opiskellessani törmäsin karmeaan tapahtumaan. Eräässä lehdessä luki: Hän siirtyi maaherraksi saaden surmansa lento-onnettomuudessa. Lienee politiikka ollut silloinkin kovaa peliä.

Asiat ja olosuhteet muuttuvat. Äidinkielemmekin muuttuu, mutta vankimmat lauserakenteet kestävät sukupolvien käytön.

Kouluissa on vähennetty äidinkielen opetusta, ja se näkyy. Enää ei ole aikaa käydä perusteellista kielioppikeskustelua eikä harjoittaa kirjotusta.

Siksi tämä kirjoitus on myös monen minuun yhteyttä ottaneen äidinkielenopettajan toive.

Vuokko Juurisoja

haukkuva kielikoira

skällande språkhund