Torstai, 15.11.2018 
Janika, Janita
Mielipide

Mielipide: Palautuskeskukset Pohjois-Savoon ja Pohjois-Karjalaan

  • Lukijan kirjoitus
Aihekuva Aihekuva

Yle uutisten mukaan länsimaiset demokratiat Itävalta, Tanska ja Saksa ovat neuvotelleet EU-alueen ulkopuolelle karkotusleirejä. Asiasta kertoivat Tanskan pääministeri ja Itävallan liittokansleri.

Neuvotteluja on käyty suoraan Euroopan maiden hallitusten kesken. Leireihin kerättäisiin kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita odottamaan käännytystä.

Suomessa kielteisen päätöksen saaneiden määrän arvioidaan kasvavan tänä vuonna jopa  5 000–6 000 henkilöön. Turvallisuuden takaamiseksi voitaisiin perustaa koko maata palvelevat palautuskeskukset Pohjois-Savoon ja Pohjois-Karjalaan, mistä matka jatkuisi Rissalan ja Onttolan kautta edelleen EU:n toivomalla tavalla unionin ulkopuolelle.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Tanskan pääministerin mukaan, järjestelmä voidaan ottaa käyttöön jo tänä vuonna.

Maakuntien etuna olisivat hyvät lentoyhteydet, rauhallinen ympäristö ja valmiiksi tarkoitukseen sopivaa tyhjää tilaa sadoille palautettaville. Myös osaavaa työvoimaa on runsaasti saatavilla, kun sitä on vapautunut jo suljetuista vastaanottokeskuksista. Mielestämme asiassa kannattaa olla aktiivinen nyt, sillä Itävallan kausi EU-puheenjohtajamaana alkaa heinäkuun alussa.

Suomi ja Savo voisi olla edelläkävijöitä ja esittää niin maan hallitukselle kuin EU:lle pilottihanketta ja mahdollisesti saada EU-rahoitusta hankkeelle. Maakuntien tulee olla myös itse aktiivisia eikä odottaa kaikkea valmiina.

Jussi Wihonen

kaupunginvaltuutettu, maakuntavaltuutettu (ps),

Sampsa Jääskeläinen

valtuustoryhmän varapuheenjohtaja (ps.)

Joensuu