Sunnuntai, 18.11.2018 
Tenho
Mielipide

Mielipide: Nurmeksen kirkonmenot netissä jo joulukuusta 2016

  • Lukijan kirjoitus
  • Jaakko Pikkarainen
Nurmeksen kirkko täytti viime kesänä 120 vuotta. Nurmeksen kirkko täytti viime kesänä 120 vuotta.

Karjalaisessa (1.7) otsikolla ”Digitalisaatio etenee kirkossa” julkaistussa artikkelissa kirkkoherra Petri Rask arvelee, että pohjoiskarjalaisissa seurakunnissa ei olisi lähetetty jumalanpalveluksia nettiin.

Nurmeksen seurakunnassa on kuitenkin striimattu jumalanpalvelukset kirkosta jo joulukuusta 2016 alkaen. Sen voi todeta helposti esimerkiksi ensi sunnuntaina menemällä sivulle www.nurmeksenseurakunta.fi ja klikkaamalla etusivun linkkiä.

Alkuopettelun jälkeen striimaus on toiminut hyvin ja välittänyt hyvälaatuista HD-tasoista kuvaa sekä ääntä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Striimauksessa käytettävän kameran laatuun kannattaa kiinnittää huomiota. Tässä pätee se totuus, että halvalla ei hyvää saa, mutta hyvän saa tänä päivänä kohtuullisin kustannuksin.

Kuvan laatuun vaikuttaa tietysti vastaanottajan nettiyhteyden laatu. Eli jos pätkii, niin kannattaa ensin tutkia oman netin kaistalaajuus ja nopeus.

Nurmeksessa striimaus tapahtuu yhdellä kameralla, jota suntio kääntelee valmiiksi ohjelmoituihin asemiin. Käytämme niin sanottua live-striimausta eli lähetys ei tallennu myöhemmin katseltavaksi.

Jumalanpalveluksiin osallistuvia seurakuntalaisia ei näytetä. Ehtoollisen ajaksi kamera suunnataan peitekuvaan, esimerkiksi kirkkomme lasimaalauksiin.

Tähän asti striimaus on tapahtunut vain kirkosta, mutta kehittelemme mahdollisuutta striimata älypuhelimilla. Silloin emme ole paikkaan sidottuja.

Striimaus ei ole tietenkään itsetarkoitus vaan väline. Se ei parhaimmillaankaan korvaa sitä kokemusta, joka tulee osallistumisesta seurakunnan yhteiseen virsilauluun, rukoukseen ja ehtoolliseen, mutta palvelee niitä, jotka eivät pääse syystä tai toisesta osallistumaan jumalanpalvelukseen.

Lisäksi striimauksen ovat ottaneet kiitoksella vastaan eri kirkollisiin toimituksiin osallistuneet, jotka eivät ole voineet jäädä sunnuntain jumalanpalvelukseen kuulemaan ilmoitusta kasteen kautta seurakuntaan liitetystä jäsenestä tai läheisen surukiitosta.

Markus Kontiainen
kirkkoherra
Nurmeksen seurakunta