Maanantai, 19.11.2018 
Elisabet, Liisa
Mielipide

Mielipide: Kuka vastaa, kun kirjaston sähköposti katoaa?

  • Lukijan kirjoitus
  • Riikka Hurri
Kirjastojen toiminnassa olisi kehittämistä, vaikka ne ihania ovatkin. Kirjastojen toiminnassa olisi kehittämistä, vaikka ne ihania ovatkin.

Kun vein lainaamiani kirjoja kirjastoon Joensuussa, yhden palautus oli muutama päivän myöhässä. Kysyin virkailijalta, miksen ollut saanut sähköpostia erääntyvästä kirjasta. Kyllä se on lähetetty, vastattiin.

Intin vastaan. Virkailija näytti kirjastokoneen näyttöä ja minä kännykkäni. Oli lähtenyt, muttei ollut saapunut. Ei ollut roskapostissakaan. Ihmettelin.

Asiakasta ei uskottu. Kirjastonhoitaja ryntäsi pomon pakeille. Palasi ja kertoi tuomion. Maksettava on. No, sehän oli selvää alusta alkaen.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Eniten tässä risoo, että virkailija sanoi: ”Selvittäkää itse gmailin kanssa kirjaston infomeilin perillesaapuminen.” Eikö kirjasto voisi selvittää? Eikö se ole kirjaston tehtävä, koska käyttävät sähköpostia tiedotuskanavana? Jospa ongelma onkin yleinen! Se voi koskea monia.

Enää ei tule postissa ilmoitusta myöhästyneestä kirjasta. Onko syy se, että posti on melkein kadonnut vai eikö kirjasto viitsi lähettää ilmoituksia?

Oli syy mikä tahansa, asioiden sujuvuutta yhteiskunnassa on parannettava!

Kirjastoon hankkisin palautusluukun, joka ei vastaanottaisi kirjoja, joiden palautuspäivä on myöhässä. Tai palautuksen jälkeen tulisi automaattisesti lappu, jossa kysyttäisiin: Sallitteko, että sakko otetaan suoraan tililtänne vai haluatteko paperilaskun?

Ei kirjaston suosiota lisätä sakoilla ja maksullisuudella vaan ymmärtävällä luottamuksella.

On kirjastoja, jotka ovat auki ilman henkilökuntaa, yleensä illalla myöhään. Kirjastokortilla tunnistaudutaan, ja ovi aukeaa kirjojen maailmaan. Kirjojen ystävät ovat mielissään. Mikä rauha etsiä kirjaa!

Kirjastoa on kehitettävä. Ihminen ihmiselle -asiakaspalvelun lisäksi on oltava digitaalinen panos. Joensuunkin kokoinen pääkirjasto digitaalisessa optimissaan pyörisi muutamilla digimaailman ymmärtävillä henkilöillä.

Kirjastojen merkitys on ennen kaikkea se, että kaikenikäiset lukevat erilaisia teoksia. Kirjan merkitys on se, että kirja auttaa lukevaa. Se lievittää stressiä, auttaa ihmissuhteissa, ehkäisee muistisairautta, vähentää lääkärissä käyntejä. Lisää luovuutta. Jos haluaa rauhoittua, voi avata kirjan.

Lukemisen tie vie uusiin maailmoihin, lennättää mielen yläilmoihin. Kirjat ovat suuri seikkailu, tutkimusmatka itsestä muihin maailmoihin.

Kaarina Karhapää

Joensuu