Maanantai, 20.5.2019 
Karoliina, Lilja, Lilli
Mielipide

Mielipide: Puusilmäistä ja vääristynyttä suhtautumista luontoon

  • Lukijan kirjoitus
  • Henrik Rantanen
Kanahaukka nappasi saaliikseen valkoposkihanhen. Kanahaukka nappasi saaliikseen valkoposkihanhen.

Nykyajan ihminen metsästää pääsääntöisesti vanhakantaisen metsästyskiiman sanelemana. Ravinnon hankimme muulla tavoin.

Tuntuu aivan käsittämättömältä esimerkiksi kanahaukkaan kohdistuva vaino. Kanahaukka on taitava saalistaja, ja siksi kait sille ollaan kateellisia. Kanahaukan pääravintoa ovat esimerkiksi jänikset ja metsäkanalinnut, mutta suurin osa sen ravinnosta on varislintuja ja rastaita.

Kun esimerkiksi tuskaillaan naakkojen runsaudesta maatiloilla, niin mikä sen parempi  karkottaja on kuin kanahaukka.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kanahaukkoja arvioidaan viimeisimmän Lintuatlaksen mukaan olevan noin 5 000 paria. Metsästäjiä (metsästyskortin haltijoita) on reilut 300 000. Kysymys: Paljonko enemmän tuo metsästäjäjoukko verottaa luontoa kuin elääkseen saalistava kanahaukka?

Tapetun tai vahingoitetun kanahaukan sekä munapesueen ja pesäpoikueen ohjeellinen korvausarvo on 757 euroa.

Kanahaukka alkaa kohta olla katoavaa ”kansanperinnettä”, sillä kohta ei ole enää vanhoja metsiä, missä se voisi pesiä.

Ihmisen puusilmäinen suhtautuminen luontoon on käsittämättömästi vääristynyt. Merimetsoakin pidetään tulokaslajina, vaikka se on paluumuuttaja. Se on ollut täällä jo ennen ihmistä. Ravinnokseen se käyttää pääasiassa ihmiselle kelpaamatonta kalastoa eikä siten kilpaile ihmisen kanssa.

Suurin syy vainoon on kai sen ”ruma” musta ulkonäkö ja joissain paikoin pesimäpaikkojen epäsiisteys.

Ihmiset kaipaavat nykyään steriiliä luontoa, missä ei ole petoeläimiä, punkkeja, hyönteisiä ja muita luonnon monimuotoisuudelle tarpeellisia eläimistöjä. Golfkentänomaiset ja asfaltoidut pihat ovat hyviä esimerkkejä tästä.

Hylkeetkin ovat aivan takuuvarmasti kuuluneet suomalaiseen luontoon aina. Aikaisemmin kalastajat ja hylkeet tulivat hyvin toimeen, vaikka hylkeitä oli monin verroin suurempi lukumäärä kuin nykyään.

Minkistä ja supista olisin kyllä valmis luopumaan. Minkki, kuten moni muukin laji, levittäytyi ihmisen omasta tyhmyydestä. Supi tuli omia aikojaan kaakosta meille. Supi on hidas, ja se on oivallista riistaa esimerkiksi sudelle!

Viime päivinä ollaan oltu tuskastuneita valkohäntäkauriiden suureen määrään. Amerikansuomalaisten lahjoituksena meille 30-luvulla tulleet yksilöt ovat sikineet niin, että ne ovat jo riesa osassa maata.

Henrik Rantanen

eläkeläinen, luontokuvaaja