Torstai, 19.9.2019 
Reija
Mielipide

Mielipide: Hoitaja- ja lääkäripulassa kyse ihmisten hengistä

  • Lukijan kirjoitus
  • Veikko Huotari
Aihekuva Aihekuva

Allekirjoittanut harvoin aloittaa mielipiteenilmaisunsa kiitoksin, mutta nyt sen teen, sillä jouduin 28.6. illalla lähtemään erinäisten vaivojen vuoksi Tikkamäen yhteispäivystyksen ensiapuun. Siellä miehestä Veikko Huovisen sanoin verta otettiin, kusta keitettiin ja ultraäänellä kuvattiin sekä kovin kipeäksi todettiin.

Ensiavusta mies kirurgian poliklinikalle kärrättiin, jossa hänet taas tutkittiin ja entistä kipeämmäksi todettiin ja sieltä 2 G osastolle siirrettiin, josta erilaisten toimenpiteiden ja seurannan jälkeen leikkaussaliin tuupattiin, siellä pahoin tulehtunut sappirakko tähystysleikkauksella poistettiin ja ilmeisesti polttouuniin nakattiin.

Näiden edellä mainittujen osastojen henkilökunta, lääkärit, hoitajat, potilaskuljettajat: te olette ne, jotka nämä ruusuiset ja halausten saattamat kiitokseni saatte. Te jotka pyyteettömästi kaiken kiireenkin keskellä jaksoitte hymyillä meille potilaillenne. Teille mun syömeni tulee aina lämpimästi sykkimään.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Enkä puhu nyt pelkästään omasta puolestani, sillä kyseinen viikonloppu oli Tikkamäellä tosi ruuhkainen. Ensiapu täysin tukossa, tosin me kiireelliset tapaukset pääsimme nopeasti hoitoon. Jos ensiapu oli ruuhkainen, niin sitä olivat myös osastot, ja kun erilaisten remonttinen takia kirurgian osastot 2C ja 2G oli ahdettu saman katon alle, niin hoitohenkilökunnalla riitti kiirettä. Huoneet olivat täyteen ahdettuja, ja osa potilaista jäi asemallekin, eli heitä oli pakko sijoittaa käytäville ja odotusauloihin.

Kiireiseen viikonloppuun mahtui toki myös rauhallisimpia hetkiä, ja aamuyön tunteina allekirjoittanut jutteli hoitajien kanssa ja kuunteli heidän huoliaan.

Kenellekään maakuntamme ikiomaa sotessoppaa seuranneelle ei liene uutinen, että vaikka potilasmäärät ja työmäärät kasvavat koko ajan, niitä hoitavia käsiä ei tule lisää, niitä, jotka tekevät tärkeimmän työn. Kun sain seurata pitkän viikonlopun ja oikein eturivistä tätä ”pirskasenrumbaa”, tulin kuumehoureissani uupuneille hoitajille luvanneeksi, että ryhdyn tekemään kaikkeni, että niitä auttavia käsiä saadaan lisää.

Hoitajia on saatava niin sairaaloihin, kuin terveyskeskusten vuodeosastoille, vanhustenhoitoon ja muuhunkin. Hoitajien lisäksi etenkin viikonloppuihin on saatava lisää lääkäreitä. Esimerkiksi näiden kahden kirurgisen osaston päivystyksestä, kierroista sekä kiireellisistä leikkauksista vastasi yksi kirurgi. Tässä ei ole enää mitään järkeä sanon minä.

Olette, kiitosteni kohteet, saaneet nyt sellaisen takapirun, joka ei jätä kiveäkään kääntämättä, että te tulette saamaan niitä kaipaamiamme lisäresursseja. Minä panen sellaisen myllyn nyt jauhamaan, että siinä Siun soten johtajien pallit tutisevat. Samoin myös kuntapäättäjien, jotka rahakirstujen päällä istuvat.

Minä toivon, että edes joku heistä lukee tämän mielenilmaisuni, sillä vaikka olenkin kaikin puolin vaatimaton mies, niin sen voin sanoa, etten lähde soitellen sotaan. Ja kun milloin lähden, niin silloin alkaa tapahtua, sillä nythän on kysymys yhteiskunnan tärkeimmästä tehtävästä ja palvelusta.

Te saatanan tunarit laitatte pelinappuloiksenne ihmisten hengen ja terveyden.

Lämpimät kiitokseni ja terveiseni myös 2G:n huone nelosen potilaskaverille. Yhdessä me menimme hurtilla suomalaisella huumorilla kipujen kautta voittoon, toisiamme vessareissuilla tukien sekä kannustaen, taisipa siellä syntyä myös muutama ystävyyssuhde. Sellaisia me suomalaiset miehet olemme, sillä kaveria ei jätetä, jos päättäjät ja talouspellet sen tekevätkin.

Veli-Matti Hyttinen

mies Polvijärveltä, jota ei enää sapeta (muu kuin sote-politiikka)