Lauantai, 17.11.2018 
Einari, Eino
Mielipide

Mielipide: Vangit maksavat puheluista kiskurihintaa

  • Lukijan kirjoitus
  • Sakari Lindell
Lankapuhelin valittiin vankiloihin kuuluvuuden turvaamiseksi. Kuvituskuva Lankapuhelin valittiin vankiloihin kuuluvuuden turvaamiseksi. Kuvituskuva

Tukihenkilönä toimiessani olen törmännyt siihen, että vangin yhteydenpito puhelimitse suljetun vankilan ulkopuolelle on tolkuttoman kallista.

Tähän epäkohtaan ovat puuttuneet sekä apulaisoikeusasiamies että lakivaliokunta. Korjausta asiaan ei kuitenkaan ole saatu. Puhelujen hulppeat hinnat vangeille ovat jopa lainvastaisia.

Vankeuslain 3. pykälän mukaan vankilan olot on järjestettävä niin pitkälle kuin mahdollista vastaamaan yhteiskunnassa vallitsevia elinoloja. Tämän niin sanotun normaalisuuden periaatteen vastaista on pitää yllä sellaista vankipuhelinjärjestelmää, joka on moninkertaisesti kalliimpi kuin yksityishenkilöiden maksamat kännykkäpuhelut.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Vankeuden täytäntöönpano ei vankeuslain mukaan saa aiheuttaa vangin olosuhteisiin muita rajoituksia kuin mitä lailla säädetään tai jotka välttämättä seuraavat itse rangaistusta. Nyt vangin soittaman puhelun hinta 14,88 senttiä minuutilta matkapuhelimeen tuntuu melkein rangaistukselta.

Rangaistusseuraamuslaitos (Rise) on vastuussa vankipuhelinjärjestelmän olemassa olosta. Puhelinjärjestelmä on kilpailutettu viimeksi alkuvuonna 2014. Kilpailun voitti TDC Oy Finland, joka yhdistyi DNA:han. Yhtenä hankintakriteerinä oli puheluhinnasto, mutta Rise oli kuitenkin tarjouksien vertailussa antanut vain 5 prosentin painotuksen puheluhinnoille.

Lankapuhelin valittiin kuuluvuuden turvaamisen vuoksi. Todellinen syy lienee puheluiden kuunneltavuus. Puhelun kuunneltavuus ja tallentaminen (tarvittaessa) on varmaan teknisesti helposti järjestettävissä myös matkapuhelimiin.

Nykyisin on saatavissa matkapuhelimia, joihin ei ole mahdollista saada nettiliittymää, joten muurien sisältä operointi voitaneen tehdä siltäkin osin mahdottomaksi. Sopimus DNA:n kanssa on voimassa vuoteen 2020.

Vapauden menettäminen on se rangaistus, jota vanki kärsii. Vankilasta ja vankilajärjestelmästä käsin on usein hankalaa ja pitkäkestoista saada asioihin korjausta. Siksi olen tähän kysymykseen näin median kautta puuttunut.

Tekisikö DNA inhimillisen kädenojennuksen? Laskekaa vankien lankapuhelumaksuja reippaasti nyt heti. Se olisi ihmisoikeusteko. Tuskin siitä brändinne kärsii – ehkäpä päinvastoin.

Jorma Antero Pesonen

Kitee