Torstai, 15.11.2018 
Janika, Janita
Mielipide

Mielipide: Musiikkikin voi olla melusaastetta

  • Lukijan kirjoitus
  • Jyri Pietarinen
Kirjoittajan mielestä on surullista, että taustamusiikista huomauttava saa usein vain nipottajan maineen. Kirjoittajan mielestä on surullista, että taustamusiikista huomauttava saa usein vain nipottajan maineen.

Ilolla on tervehdittävä Joensuun Easy Fitin yrittäjiä kuntosalinsa taustamusiikin vähentämisestä (Karjalainen, 9.7.). Toivottavasti yritys saa seuraajia myös kauppaliikkeistä, marketeista, kahviloista ja ravintoloista.

Taustamusiikista on tullut kiinteästi arkipäiväämme liittyvä meluturhake.

Melusta on tunnetusti haittaa koko ihmiskeholle, ei ainoastaan kuulolle.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Erityisen ikäväksi ja hankalaksi kaikenlaisen ylimääräisen taustahälyn kokevat huonokuuloiset. Musiikki ei tässäkään tapauksessa poikkeusta tee. Mitä enemmän taustahälyä on, sitä vaikeampi on saada puheesta selvää.

Tästä itsestäänselvyydestä huolimatta lähes poikkeuksetta kaikki tavaratalot, kaupat, kahvilat, ravintolat ja yleisötilat tapetoidaan taustamusiikilla ja siten vaikeutetaan arkipäivän asioiden hoitamista.

Huonokuuloisena itse kaihdan erityisesti kahvila- ja ravintolatapaamisia, koska musiikkimelutonta nurkkausta ei niistä löydy.

Surullista on, että taustamusiikista huomauttava saa usein vain nipottajan maineen.

Taannoin käytiin vuosikausien taisto savuttomien tilojen puolesta. Nyt niihin ollaan erittäin tyytyväisiä. Nyt kaipaan tupakkalain kaltaista säädöstä, jossa rajoitettaisiin musiikin soittamista: musiikin soittaminen vain niille varattuihin tiloihin. Musiikkivapaiksi tiloiksi erityisesti ravitsemusliikkeet, tavaratalot ja marketit.

Komppaan tässä muusikko Arthur Fuhrmannia. Hänellä kuulemma oli tapana usein juttunsa perään liittää kaneetti: muuten olen sitä mieltä, että musiikin pakkosyöttö olisi lailla kiellettävä. Pekka Kuusisto puolestaan nimesi muusikon helvetiksi paikan, missä musiikki soi taustalla koko ajan. Näihin viisaisiin ajatuksiin huonokuuloisena mieluisasti yhdyn!

Matti Maukonen

Joensuu