Lauantai, 17.11.2018 
Einari, Eino
Mielipide

Mielipide: Missä ovat Pohjois-Karjalan leikkipaikat? - "Olihan siellä, kaksi keinua melkein mädissä tukipuissa"

  • Lukijan kirjoitus
  • Jouni Turunen
Kolin tienoilta ei löytynyt leikkipaikkoja lapsille, Pohjois-Karjalassa lomaillut kirjoittaja valittelee. Kolin tienoilta ei löytynyt leikkipaikkoja lapsille, Pohjois-Karjalassa lomaillut kirjoittaja valittelee.

Keväällä jaettiin Pirkanmaalle lehti, missä ylistettiin Karjalaa ja eritoten Kolia. Mainoksen uhrina sitten hurahdin tähän sanomaan ja vuokrasin mökin viikoksi Loma-Kolilta. Matkaan lähti myös kaksi lastenlastani, 2,5 v ja 1,7 v.

Pitkän automatkan jälkeen kun saavuimme perille, niin tietysti lapsilla oli vielä hinku leikkimään, mutta alueelta jossa on noin 60 vuokrattavaa osaketta, ei löytynyt yhden yhtä lapsille tarkoitettua leikkivälinettä.

No seuraavana päivänä sitten suuntasimme 1,5 km päässä olevalle campingalueelle, missä ajattelimme olevan leikkimahdollisuuden. Ja olihan siellä, kaksi keinua melkein mädissä tukipuissa roikkuen ja metsän siimeksessä vanha trampoliini hieman jo isommille lapsille.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kun tiedustelin asiaa respasta niin neuvottiin, että Kolin kylässä on leikkipaikka ja olihan siellä, keinu ja kälynen liukumäki. Ei edes hotelli Kolilla ollut näin pienille mitään aktiviteettiä.

Aloimme oikein metsästämään leikkipaikkoja ja löytyihän niitä neljä. Nunnalahti 35 km, kiviset paasit ja niin vaikea liukumäki, että sinne ei päässyt aikuinenkaan. Kotieläinpuisto 60 km, lappu leikkipaikassa, kunnostetaan heinäkuun alussa, ei oltu kunnostettu, ei edes aloitettu.

Nurmes 70 km, Bomballa oli kunnon leikkipaikka, mutta niin kaukana, että lapset eivät olleet mukana matkassa. Outokumpu 60 km, vanha kaivoskylä, kunnon leikkipaikka ja todella iso, mutta vaati aikuisilta 14 euron maksun alueelle, jonka kyllä mielellämme maksoimme.

Näin pienet eivät vaadi kuin hiekkalaatikon ja muutaman ämpärin niin ovat tyytyväisiä, mutta ei edes niitä löytynyt alueen läheisyydestä.

Haastattelin alueella toimivaa yrittäjää, joka kertoi, että Loma-Kolin alue on päässyt rapistumaan, kun siellä ei ole anniskeluravintolaa.

Kai se on vaan todettava, että ilo ilman viinaa on teeskentelyä.

Teksti: Tarmo Hussi
Tampere