Keskiviikko, 21.11.2018 
Hilma
Mielipide

Mielipide: Miksi vanhusten kodinomaiset hoitopalvelut on ajettu alas?

  • Lukijan kirjoitus
Jos kotiavustaja käy maksimissaan 2 tuntia, niin vielä on 22 tuntia yksinäisyyttä. Jos kotiavustaja käy maksimissaan 2 tuntia, niin vielä on 22 tuntia yksinäisyyttä.

Tiedän, että on ihan turhaa purkaa ahdistustaan näin mielipidepalstan välityksellä, mutta kun välillä kuppi vuotaa yli.

Tämä hellekausi on taas tuonut esiin karun totuuden muistisairaiden vanhusten kotihoidosta. Kotiavustajat tekevät kaikkensa, mutta vaikka pöydällä olisi minkälainen tonkka juotavaa tahansa, vanhus ei välttämättä muista juoda, korkeintaan lisää päälleen pari pitkähihaista paitaa lisää.

Ranteessa on turvapuhelimen hälytysranneke, mutta vanhus ei muista mitä sillä tehdään, joten kun huimaa ja kun kaadutaan, ei päästäkään ylös vaan odotetaan sitten lattialla seuraavaa kotiavustajan käyntiä. Iltayöstä kun kaadutaan, niin aamun on pitkä aika. Vanhus kenties toimitetaan lääkäriin ja sitten ihmetellään, mistähän Siun soten kolkasta löytyisi tyhjä vuodeosaston paikka, no ei ainakaan omasta lähiterveyskeskuksesta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Ystäväni on juuri tällainen vanhus, ei hän tarvitse vuodeosastoa vaan pienen kodinomaisen hoitopaikan jossa olisi seuraa, mahdollisuus ulkoilla ja hoitaa pihassa rakastamiaan kukkia. Olo olisi turvallinen niin hänellä kuin omaisilla ja ystävilläkin.

Mutta miksi niin valtion kuin Siun soten päättäjätkin ovat systemaattisesti päättäneet ajaa alas pienet kodinomaiset vanhusten hoitopalvelut... ai niin se kilpailutus, avainsana suosia isoja monikansallisia yhtiöitä, joita vastaan pienet yrittäjät eivät voi mitään. Uskoisin, että jos tahtotilaa ja ymmärrystä olisi, kilpailutuspykäliäkin voisi muokata laaja-alisemmiksi.

Miksi päättäjät eivät myöskään suostu ymmärtämään, ettei kotona asuminen monen vanhuksen kohdalla ole enää inhimillistä saatikka parasta hoitoa. Vaikka kotihoito tekee parhaansa, niin varsinkin muistisairaalle vanhukselle alati vaihtuvat kävijät eivät ole turva, vaan monelle uhka.

Vuorokaudessa on 24 tuntia. Jos kotiavustaja käy siitä maksimissaan 2 tuntia, niin vielä on 22 tuntia yksinäisyyttä.

Kun on tapana keksiä pyörä uudelleen, niin eikö voitaisi keksiä vaikka modernisoitu vanhainkoti näille vanhuksille, joilla vielä on jäljellä jonkin verran omatoimisuutta ja vireyttä, vaikka kykyä itsestä huolehtimiseen ei olekaan.

Ei voi välttyä ajatukselta, että olemme palanneet huutolaisaikaan. Raha ratkaisee.

Teksti: Sirpa Kuosmanen

Tuleva ongelmajäte