Tulosta tämä sivu
Mielipide

Mielipide: Työhön idän pikajunan puolesta

Nopea yhteys Helsingistä Joensuuhun olisi toteutettavissa Porvoon kautta rakennettavalla oikoradalla. Nopea yhteys Helsingistä Joensuuhun olisi toteutettavissa Porvoon kautta rakennettavalla oikoradalla.

Toimivat liikenneyhteydet ovat Pohjois-Karjalan elinvoimaisuuden avainkysymys. Elinkeinoelämä tarvitsee kunnossa olevat tiet ja radat sekä hyvät lentoyhteydet.

Myös ihmisten arjessa ja vapaa-ajassa, olitpa työssäkäyvä, koululainen, opiskelija tai jo eläkeiässä oleva, liikenneyhteyksillä on valtava merkitys.

Liikenneyhteyksien parantaminen on pitkäjänteistä työtä ja aina rahoitusta on tarpeisiin nähden liian vähän. Nyt tällä vaalikaudella on haettu liikenneministeri Anne Bernerin (kesk.) johdolla keinoja liikennejärjestelmän kehittämisen pitkäjänteistämiseen sekä rahoituksen monipuolistamiseen. Tarkoitus on, että tulevalla vaalikaudella Suomessa siirrytään tekemään parlamentaarisessa ohjauksessa liikennejärjestelmäsuunnitelma seuraavalle 12 vuodelle eli ulottuen aina 2030-luvun alkupuolelle.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Nyt pohjoiskarjalaisten kannattaa olla hereillä. On tärkeää, että maakuntamme päättäjillä ja edunvalvojilla on yhteinen näkemys ja määrätietoinen tahto viedä tulevaan 12 vuotissuunnitelmaan sisälle ns. kolmen tunnin junayhteys Joensuu–Helsinki.

Mielelläni puhuisin tässä yhteydessä idän pikajunasta. Nopealla yhteydellä  helpotettaisiin sekä Karjalan radalla että Savon radalla kulkevan tavara- ja henkilöliikenteen sujuvuutta ja nopeutta. On huomioitava, että näiden ratojen vaikutuspiirissä on lähes miljoona asukasta.

Käytännön investointiratkaisuna nopea yhteys Helsingistä Joensuuhun olisi toteutettavissa Porvoon kautta rakennettavalla oikoradalla. Idän pikajuna -hankkeesta ei vielä ole esitettävissä kustannusarviota, mutta sen valmisteluun pitää välittömästi ryhtyä.

Idän pikajuna -hanke on erityisen hyvä hanke siksi, että sen takana ovat kaikki Itä-Suomen maakunnat. Huhtikuussa maakunnat julkistivat asiasta yhteisen kannanottonsa. Maakunnat ovat hanketta myös liikenneministeri Bernerille jo esitelleet.

Pidän tärkeänä, että me kaikki pohjoiskarjalaiset edunvalvojat edistämme yhdessä ja erikseen nopean junayhteyden aikaan saamista Pohjois-Karjalan sekä Helsinki-Vantaan lentokentän ja Helsingin rautatieaseman välille.

Todettakoon, että maakuntamme kannalta tärkeä rakennustyömaa Luumäki–Imatra-raideosuudella on alkanut tänä vuonna. Siinä Joutseno–Imatra-välille rakennetaan kaksoisraide ja muulla osuudella tehdään perusparannus. Tämä hanke valmistuu vuonna 2023.

Joensuun raideliikenteen ja elinkeinoelämän kehittämisen kannalta Joensuun ratapihan korjaus on kiireellisin asia. Ratapihan korjausta vie eteenpäin, että hallitus osoitti alkukesän lisäbudjetissaan 4,6 miljoonaa euroa Kuhasalontien sillan korjaukseen.

Koko ratapihan kustannusarvioksi Liikennevirasto arvioi 82 miljoonaa euroa. Rahoituspäätöksiä tästä ei vielä ole.

Raideliikenteen kehittäminen ja toimiva raideverkko on pätevä tapa vahvistaa koko maan elinvoimaisuutta sekä tehdä samalla fiksua ilmastopolitiikkaa omassa maassa.

Anu Vehviläinen

Kansanedustaja, kunta- ja uudistusministeri (kesk)

Joensuu