Torstai, 15.11.2018 
Janika, Janita
Mielipide

Mielipide: Tunnetko arvosi?

  • Lukijan kirjoitus
  • Helena Tahvanainen
Jokaisen pitäisi tietää omat verenpaine- ja kolesteroliarvonsa, kirjoittaja muistuttaa. Jokaisen pitäisi tietää omat verenpaine- ja kolesteroliarvonsa, kirjoittaja muistuttaa.

Tämä on sinulle, noin 30–50-vuotias pohjoiskarjalainen. Toivon, että maltat pysähtyä hetkeksi ja vastata itsellesi pariin kysymykseen liittyen yhteen tärkeimmistä – omaan terveyteesi.

Tiedätkö, mikä on nykyinen verenpainearvosi? Entä kolesteroliarvosi? Nämä arvot tulisi jokaisen aikuisen vähintään tietää itsestään.

Olen tässä nyt reilut puolisen vuotta toiminnanjohtajan roolissa ollessani miettinyt sitä, miten nuorempaa aikuisväestöä on niin hankala saavuttaa näiden asioiden tiimoilta. Kiinnostavatko nämä valtimoterveyteen liittyvät asiat ollenkaan kyseistä ikäryhmää vai koetaanko, että ollaan vielä niin nuoria ja terveitä eikä vielä voida sairastua.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Ehkä ei vielä sairastutakaan, vaan kerätään kolesterolia pikku hiljaa suonen seinämiin ja kovetetaan verisuonia, kun verenpaineet tykyttävät reilusti yli suositusten. Mistä tämä johtuu? Mielletäänkö nämä vielä ikääntyneen väestön sairauksiksi?

Myönnetään, että kolmi- ja nelikymppisenä eletään ruuhkavuosia; on kiirettä töissä ja perheen parissa, harrastaakin pitäisi. Usein se oma itse meinaa jäädä kaiken muun jalkoihin. Tuntuu, ettei aika riitä mihinkään. Se, että oppii tuntemaan omat terveyden kannalta keskeiset arvonsa ei vie montaa minuuttia, mutta niiden tulokset voivat vaikuttaa siihen, että se oma itse nousee sieltä kaiken muun jaloista.

Joka toisella suomalaisella aikuisella on korkea verenpaine. Tämä selviää THL:n FinTerveys 2017 -tutkimustuloksista. Korkea verenpaine on terveydelle vaarallista ja rasittaa verisuonia jatkuessaan. Korkea verenpaine voi pitkään jatkuessa johtaa ateroskleroosin eli valtimoiden kovettumiseen sekä lisää mm. sepelvaltimotaudin riskiä. Korkean verenpaineen haitallisin sairaus on aivohalvaus (aivoinfarkti/ aivoverenvuoto). Korkeaa verenpainetta ei välttämättä itse tiedosta ja siksi on tärkeää, että sitä mitataan – edes silloin tällöin.

Samaisen tutkimuksen mukaan suomalaisista miehistä 54 prosentilla on kohonnut veren kolesterolipitoisuus. Naisista vastaava luku on 60 prosenttia. Vaikka kolesteroliarvot ovat laskeneet edellisestä tutkimuksesta, (2011) mikä on hyvä asia, niin tutkimuksen mukaan huomiota tulisi kiinnittää erityisesti 30–39-vuotiaiden kolesteroliarvoihin. Tällä ikäryhmällä aikaisemmin toteamaton kohonnut kolesteroliarvo on yleistä.

Ruokavalio on kohonneen kolesterolin hoidossa olennainen osatekijä ja siksi olisi tärkeää tiedostaa ruokavalion merkitys omaan valtimoterveyteen. Sopivan ruokavalion avulla voi olla motivoivaa nähdä, kuinka kolesteroliarvot laskevat.

Haluaisin nyt haastaa teidät hyvät ikätoverini tutustumaan omiin verenpaine- ja kolesteroliarvoihinne, mikäli ne vielä ovat selvittämättä. Ne kertovat melko hyvin siitä, mihin suuntaan valtimoterveytesi on menossa.

Kansanedustaja, lääkäri ja professori Pekka Puskan tärkeät ja kauaskantoiset opit ovat pikkuhiljaa hiipumassa uuden sukupolven keskuudessa ja tarvitaan uusia toimia, jotta nykyisten nuorten aikuisten terveys säilyy ja paranee näiltä osin.

Laura Naumanen

Sairaanhoitaja

Toiminnanjohtaja

Pohjois-Karjalan Sydänpiiri ry