Tiistai, 20.11.2018 
Jalmari, Jari
Mielipide

Mielipide: Jo antiikin olympialaiset kaatuivat urheilun lieveilmiöihin

  • Lukijan kirjoitus
  • Niko Jouhkimainen
Aihekuva Aihekuva

Karjalaisessa (11.8.) muisteltiin pesäpallon vuoden 1998 sopuotteluja. Toimittaja Antti Leinonen kirjoitti, että ’urheilun viattomuus lensi romukoppaan’.

Varsinainen ammattilaisurheilu on ollut jo pitkään osa kovaa markkinataloutta. Sen suurin ponnin on raha, johon ovat kytköksissä kaikki osapuolet: urheilijat, rahoittajat, media, urheilujärjestöt ja viime kädessä myös urheilua seuraava yleisö.

Huippu-urheilu ei kerta kaikkiaan voi olla muusta ylikaupallistuneesta yhteiskunnasta irrallaan oleva saareke, vaan se on osa sitä. Siellä, missä liikkuu suuri raha, sinne pesiytyvät myös monet kielteiset lieveilmiöt dopingeineen, korruptioineen ja muine vilppeineen.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Se, että raha on tärkeämpi kuin itse urheilu, konkretisoitui absurdilla tavalla myös Superpesiksen sopuotteluissa: hävittiin ottelut rahan vuoksi. Urheilun perimmäinen idea katosi.

Vaikka urheilu on kaupallistunut ja lieveilmiöt ovat lisääntyneet, eivät tämän päivän urheilijat ole tietenkään sen moraalittomampia kuin urheilijat ennenkään. Systeemit vain ovat kehittyneet.

Antiikin olympialaisetkin kaatuivat itse asiassa sen ajan ammattilaisuuden tuomiin tuttuihin lieveilmiöihin: lahjontaan, korruptioon, dopingiin ja kaikenlaiseen vilpintekoon. Tilaisuus houkuttaa.

Näyttää siltä, että mitä moraalittomampi yhteiskunta, sitä enemmän siihen mahtuu myös moralisointia. Samaan aikaan, kun suuryritykset purkivat Lahden dopingskandaalin jälkeen Hiihtoliiton kanssa solmimiaan sopimuksia, yritysjohtajat suunnittelivat jo toisaalla uskomattomia ryöstöoptioitaan.

Yksilötasolla urheilemisen voi kokea monella tavalla. Mainio estejuoksijamme Volmari Iso-Hollo tuo oman näkemyksensä vuonna 1938 ilmestyneessä kirjassaan: ”Urheilulla on vain silloin oikeutuksensa, kun se hyödyttää eheästi ihmisen koko elämää.” Siinä on ehkä ohjetta myös tämän päivän urheiluväelle.

Pentti Karttunen

senioriopettaja

Lieksa