Keskiviikko, 14.11.2018 
Iiris
Mielipide

Mielipide: Osaavat opettajatkin kiusata

  • Lukijan kirjoitus
  • Marko Puumalainen
Aihekuva Aihekuva

Peruskoulun työvuosi alkoi taas. Onneksi minun ei tarvitse enää olla töissä siinä työyhteisössä, missä tein suurimman osan urastani. Työpaikassani alkoi tapahtua suuria muutoksia huonompaan suuntaan, kun sinne vaihtui rehtori.

Luin Saila Friisin Itä-Suomen yliopistossa tehdyn kasvatustieteen pro gradu-tutkimuksen opettajien keskinäisestä kiusaamisesta. Tuntui tutulta.

”Ilmeni, että yleisin opettajien kokema kiusaamisen muoto oli sosiaalinen eristäminen. Lisäksi opettajat olivat kokeneet ammattitaidon kyseenalaistamista, tiedon pimittämistä, työolojen huonontamista ja epätasa-arvoista kohtelua töissä. He olivat kokeneet myös vähättelyä ja mitätöintiä sekä seksuaalista häirintää. Yleisimmäksi kiusaamisen syyksi nimettiin kateus tai se, että opettajat nähtiin uhkana työyhteisössään. Kiusaajina oli esimies, kollegat tai melkein koko työyhteisö yhdessä. Haastateltavat opettajat kertoivat, että kiusaamisen seuraukset näkyivät muun muassa itsearvostuksen ja ammatillisen itsetunnon laskuna, univaikeuksina, muistiongelmina, stressinä, kipuina, uupumuksena, masennuksena ja itsemurha-ajatuksina. Työssä seuraukset näkyivät työhyvinvoinnin, -motivaation, ja -kyvyn heikkenemisenä sekä toistuvina poissaoloina.”

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Tämä on suora lainaus Saila Friisin työn lyhennelmästä. Tutkimus luettavissa:  http://urn.fi/urn:nbn:fi:uef-20180625    

Minulle tulivat moneksi päiväksi ajatuksiin nuo kammottavat vuodet kyseisen kunnan koulussa. Työterveyshuollossa työterveydenhoitaja kuunteli ja lääkäri antoi ”päänsärkyyn” sairaslomaa. Apua ei tullut.

Toivoisin, että jokaisessa Suomen koulussa tartuttaisiin muun muassa tähän graduun ja luettaisiin se. Työpaikkakiusaaminen on kuten koulukiusaaminen oppilaiden kesken – sitä ei myönnetä, jolloin siihen ei tarvitse puuttua.

Väite Kiva koulu -projektin tuomasta suuresta avusta on puppua oman kokemukseni mukaan. Kiusaamista vähätellään tai se sivuutetaan. Miten opettajat, jotka kiusaavat toisiaan ja hyväksyvät sen voisivatkaan auttaa muita, kun itse ovat ainakin hyväksymässä ja sulkemassa silmät kiusaamiselta.

Toki on harvoja kiusaamiseen topakasti puuttuviakin opettajia. Heitä on ikävä kyllä liian vähän.

Onnellinen eläkeläinen

Julkaisemme kirjoituksen poikkeuksellisesti nimimerkillä.