Keskiviikko, 14.11.2018 
Iiris
Mielipide

Mielipide: Outoja ikärajauksia Siun soten pneumokokkirokotuksissa - Miten arvotonta ihmismassaa me yli 75-vuotiaat olemme?

  • Anni Kuittinen
  • Kimmo Kirves

Karjalaisessa (16.8) oli isolla otsikolla, että nyt Siun sote rokottaa kaikki iäkkäät pneumokokkitauteja vastaan. Kun lukee jutun tarkemmin, huomaa, että rokotukset koskevat tiettyjä sairauksia sairastavia 18–64-vuotiaita ja iäkkäistä vain kaikkia 65–74-vuotiaita.

Hämmästyin ja närkästyin, että mitä nimetöntä ja arvotonta ihmismassaa me yli 75-vuotiaat kuntalaiset sitten olemme. Emme kuulu pneumokokkirokotteen kohdalla ilmiselvästi iäkkäisiin, joten emme sitä saa. Influenssarokotteen kohdalla kuulumme iäkkäisiin, ja sitä jopa tuputetaan joka vuosi.

Infektiolääkäri Jukka Heikkisen sanoin: ”Keuhkokuume johtaa usein sairastelukierteeseen ja saattaa etenkin iäkkäillä olla hengenvaarallinen.” Tällä elämänkokemuksella olen sitä mieltä, että yli 75-vuotiaalla on vielä suurempi mahdollisuus sairastua keuhkokuumeeseen kuin nuoremmilla, koska iän myötä vastustuskyky heikkenee ja helposti erilaiset pöpöt pääsevät jylläämään elimistössä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kaikki maakunnan yli 75-vuotiaat eivät ole hoitolaitosten asukkeja tai käytä sote-palveluja sen enempää kuin alle 75-vuotiaat vaan ovat aktiivisia kuntalaisia, veronmaksajia ja eläke-eurojensa kuluttajia siinä missä muutkin kuntalaiset.

Onko tosiaan niin, että Siun soten asioista päättävien mielestä nämä nimettömien iäkkäiden joukkoon kuuluvat yli 75-vuotiaat kuntalaiset joutavat jättää tässä suhteessa Luojan armoille?

Eikö heille edes kannata tarjota mahdollisuutta pneumokokkirokotteen ottamiseen vaan toivotaanko, että jospa kuolema vaikka keuhkokuumeen muodossa korjaisi heidät pois joukostamme kuluttamasta jossain vaiheessa mahdollisesti sote-palveluja?

Rauha Kettunen
80-vuotias