Torstai, 15.11.2018 
Janika, Janita
Mielipide

Mielipide: Karhunmetsästyksen sääntöjä pitää selventää

  • Lukijan kirjoitus
  • Armas Härkönen
Tämä karhu kellistyi maanantaina Ilomantsissa. Tämä karhu kellistyi maanantaina Ilomantsissa.

Metsästyskausi alkoi kyyhkyjahdilla, mutta vasta karhu- ja vesilintujahti sai metsämiehet todella liikkeelle. Metsästys on harrastuksena hyvässä myötätuulessa ja hyväksytään yleisesti yhteiskunnassa.

Ylen TV1:llä (12.8.) Kimmo Ohtosen ohjelmalla Salametsästäjien reviiri haluttiin jälleen tarkoituksella mustamaalata myös rehellisten metsästäjien mainetta jahtikauden alussa.

Valtaosa metsästäjistä osaa ja ymmärtää noudattaa yleisesti sovittuja sääntöjä. Huhuja salametsästyksestä on aina ollut liikkeellä, mutta vanha totuus lienee voimassa eli ellei ole vainajaa, ei ole tuomittavaa tekoa. Eppäillä aina soppii, ja niin tehdään joka tapauksessa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Lakeja on kaikkien noudatettava, se on selvää, eikä hyvien tapojen käyttöönotto maksa mitään. Nämä asiat suurin osa metsästäjistä hallitsee.

Tällä hallituskaudella on saatu muutamia merkittäviä päätöksiä aikaiseksi, mutta metsästyslaissa on vielä paljon tekemistä. Hirvenmetsästyksessä vasasuoja kuuluu edelleen metsästäjän eettisiin sääntöihin, eikä vasallisia naaraita saa ampua. Metsästystilannetta kuitenkin helpotettiin siten, että vahingon sattuessa ei metsästäjä enää joudu käräjille metsästysrikoksesta. Menettely on nyt samanlainen kuin muissakin EU-maissa. Vasasuoja säilyy, mutta metsästäjän oikeusturva parani.

Karhumetsästykseen ei vielä saatu tarkennusta viljapellon, riistalaitumen ja riistapellon ravintohoukuttimena käytöstä. Vaadin sitä kirjallisella kysymyksellä jo 6.8.2015.

Metsästyslain 33 pykälää uudistettiin viime vaalikaudella. Lain perusteluissa on ravintohoukuttimen (viljapellot, riistapellot, riistalaitumet) kohdalla kirjaus, joka tekee lain noudattamisen karhunmetsästyksessä erittäin hankalaksi. Viljapellolta saa käynnistää metsästyksen, mutta karhua ei saa ampua viljapeltoon, josta sato on vielä korjaamatta. 

Riistalaitumelta, riistapellolta tai niiden läheisyydestä karhujahtia ei saa aloittaa. Se tulkitaan ravintohoukuttimen käytöksi.

Karhunmetsästyksessä on usein metsästysalueita, joissa lyhyiden välimatkojen sisällä on viljapeltoja, riistalaitumia sekä riistapeltoja. Tällaisella alueella karhunmetsästys on tarpeettoman vaikeaa. Yksi tärkeimmistä ongelmista karhunmetsästyksessä on, että tätä riistalaitumen tai riistapellon läheisyyttä ei ole metsästyslaissa tai -asetuksessa erikseen mainittu.

Onko läheisyys siten 50 vai 500 metriä vai jotain muuta? Tähän on saatava pikaisesti ministeriöstä selvyys ja mieluimmin sallittava ravintohoukuttimen käyttö karhunmetsästyksessä.

Yhden uhan metsästysharrastukseen tuo Euroopan kemikaalivirastossa suunnittelema lyijyhaulien kielto. Kielto lopettaisi käytännössä lyijyhaulien käytön kaikessa metsästyksessä. Suomen on välittömästi torjuttava tämä ehdotus, joka siirtyy lähiaikoina komission arvioitavaksi.

Kari Kulmala

kansanedustaja (sin.)