Lauantai, 17.11.2018 
Einari, Eino
Mielipide

Mielipide: Metsästyksen sietämätön keveys

  • Lukijan kirjoitus
  • Jaakko Pikkarainen
Lentävä lintu pitää tunnistaa nopeasti haulikon piippua pitkin. Lentävä lintu pitää tunnistaa nopeasti haulikon piippua pitkin.

Kari Kulmala kirjoitti (22.8.), että metsästyslakiin pitää saada muutos ravintohoukuttimen käyttöön erityisesti karhunmetsästyksessä. Eikö riitä, että on käytössä armeija miehiä, radiopuhelimet, navigaattorit ja koirat? Ehkäpä dronetkin.

Ravintohoukuttimen käyttö tarkoittaisi käytännössä ampumista (tappamista) haaskalta. Karhulla tai yleensäkään eläimillä ei ole nykyisinkään kovin paljon mahdollisuuksia, kun teknologia jyllää.

Kulmala kirjoittaa myös aivan oikein, että ”…suurin osa metsästäjistä hallitsee”. Niinpä niin. Suurin osa. Paljonko se on?

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Lapsetkin aina venkovat ”…kun kaikilla muillakin on…”.

Tolosenmäellä vaelsi karhu, joka sai vain pintahaavan (?). Ohiampumisen hallitsee siis suurin osa metsästäjistä? Lieksassa poliisi tutkii (22.8.) karhujahdissa tapahtunutta metsästysrikosta, jossa haavoittunutta karhua ammuttiin tieltä.

Saman päivän tekstiviestissä ihastellaan metsästäjien parantuvaa näköä yötä kohti. Olen yli viisi vuosikymmentä harrastanut lintuja, ja yhä edelleen on vaikeaa jopa valoisaan aikaan tunnistaa kiikarilla nopeasti liikkuvia sorsalintuja lajilleen.

Metsästäessä ratkaisu pitää tehdä salaman nopeasti haulikon piippua pitkin, eikä virheisiin ole varaa. Haavakoita tulee aivan liikaa ja mikä olikaan laji, joka putosi jonnekin kitumaan.

Vielä koirien hyökkäyksiin. Montako kertaa on sen jälkeen elvistelty mediassa, kun koira on saatu ”kaadettua”? Tällä ja viime vuosisadalla ei tunneta ja tiedetä suden hyökänneen ihmisen kimppuun. Mutta kun susi on raadellut koiran puolustaessaan alkuvoimaista olemassaoloaan ja reviiriään, se jahdataan kymmenien metsästäjien voimin ja kukin vuorollaan kuvauttaa itsensä saaliin kanssa.

Lopuksi. Mistä Kulmala on sellaisen saanut päähänsä, että metsästys yleisesti hyväksytään yhteiskunnassa? Kimmo Ohtoselle suuret kiitokset. Hän toi dokumentissaan esille sen, mitä muut eivät ole uskaltaneet. Dokumentissa myös metsästäjät saivat kertoa rehellisen mielipiteensä. Ohtonen sai ansioistaan jopa tappouhkauksia.

Ihan lopuksi: lyijy on myrkky.

Henrik Rantanen

eläkeläinen, Rääkkylä