Keskiviikko, 21.11.2018 
Hilma
Mielipide

Mielipide: Kolmen tunnin rata Helsinkiin on mahdollinen

  • Lukijan kirjoitus
  • Riikka Hurri
Joensuusta mielitään junalla kolmessa tunnissa Helsinkiin. Joensuusta mielitään junalla kolmessa tunnissa Helsinkiin.

Valitettavasti Jouko Martikainen ei tiennyt muutamia Joensuu–Helsinki-rataväliä koskevia totuuksia (Mielipide, 23.8.). Voi tietysti myös olettaa, että ne on jostain poliittisesta syystä tarkoituksellisesti jätetty pois.

Joensuu–Imatra-väli suunniteltiin siinä hengessä, että sähköistys loppuu Imatralle eikä välille tarvita suuria nopeuksia. Sen takia radan ajoverkko on suunniteltu ja sitä myös käytetään 140 km/h:ssa nopeudella. Tätä ja Kuopio–Iisalmi-väliä kutsuttiinkin meidän alan ammattilaisten keskuudessa nimellä köyhän miehen radat.

Rataosa Luumäki–Imatra on, ellen ihan väärin muista, speksattu 180 kilometrin nopeuksille, mutta olen aina ihmetellyt, että sitä käytetään vain 140:n nopeuksilla. Voisiko se johtua siitä, ettei pääkonttorissa oikein tiedetä suunnitteluperusteista?

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Jos nämä kaksi rataväliä nostetaan nopeuteen 200 km/h:ssa ja vähän yli, niin jokainen voi laskea, että Helsinkiin päästään jo kolmessa tunnissa.

Luumäki–Joensuun-välin nopeuden nosto voidaan tehdä suhteellisen edullisesti, koska itse rata jo sallii monin paikoin nämä nopeudet. Ainostaan sähköpuolen ajolangan ripustukseen ja erotusjaksoihin tarvitaan muutoksia. Arvioisin, että niiden arvo koko välillä voisi olla haarukassa 20–50 miljoonaa. Tästäkin leijonanosa on työtä. Tarvikkeet ovat vähäinen osa koko kustannuksesta.

Kuriositeettina voin sanoa, että Parikkalan ja Suomen lyhyimmän rautatietunnelin välillä on jo 5 kilometriä 200 km/h:n rataa.

Sampo Niiranen
sähköratasuunnittelija ja kunnossapitäjä