Keskiviikko, 21.11.2018 
Hilma
Mielipide

Mielipide: Ei tukkimetsää selluksi kaadeta

  • Lukijan kirjoitus
  • Maija Savolainen
Suomen metsissä riittää harvennettavaa. Suomen metsissä riittää harvennettavaa.

Hellekesä on nostanut kovan keskustelun ilmastonmuutoksesta. Muutos on todellinen, mutta järki kannattaa säilyttää tässäkin asiassa. Suomella on loistavat mahdollisuudet menestyä tämänkin muutoksen aikana.

On ollut hämmentävää seurata kommentteja metsiemme hakkuiden lisääntymisestä.

Tähän saakka on tuskailtu ensiharvennusten vähyyttä. Harvennusrästien on nähty olevan uhkana metsiemme kasvulle ja järeytymiselle. Tukkeja ei tule, jos harvennuksia ei tehdä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Mutta nyt tilanne on ihan toinen. Sellua menee markkinoille kiihtyvällä vauhdilla, ja hintakin on kohdallaan. Puukauppoja tehdään, ja harvennushakkuut ovat käynnissä pitkästä aikaa täydellä teholla.

Ilmastopolitiikan kannalta suunta on oikea. Lisääntyvä metsien kasvu hakkuiden jälkeen hoitaa niin ilmastoa kuin maan taloutta. Sekä puuvarasto että hiilinielukin hyötyvät. Ja tämäkään ei tunnu kelpaavan!

Kaiken kukkuraksi talven lumituhot lisäävät varmuudella lahoavan puun määrää metsissä, kun melkoinen osa lpuista jää lahoamaan ötököiden iloksi. Lienevätkö väärin kaadettuja nämä metsään lahoamaan jäävät puut?

Taitaa metsätalouden kasvu olla monen mielestä väärässä paikassa, maaseudulla. Sitä sopii arvostella kärkevästi kivihiilellä lämpiävän talon yläkerrasta. On hyvä ohjata keskustelu pois todellisesta ympäristöongelmasta, jonka kaikki tiedämme.

Toinen kummajainen on Itämeri ja sinilevä. Reilun vuoden päästä jätevesiremontit pitää olla tehtynä noin 70 000 haja-asutusalueen taloudessa. Ja maatalous kuulemma on toinen Itämeren pilaaja. Syylliset on taas löydetty! On kummallista, kun Suomen maatalouden ydinalue, Pohjanmaa, ei ole saanut sinilevää samaan vauhtiin Pohjanlahdella kuin koko Suomenlahdella on. Tilausta tutkivalle journalismille.

Samaan aikaan on jätetty huomiotta pääkaupunkiseudun jätevesiongelmat. Tänäkin kesänä on päästetty Suomenlahteen valtavat määrät täysin käsittelemättömiä pääkaupunkiseudun jätevesiä puhdistamoiden ongelmien takia. Sama ilmiö toistuu myös kevät- ja syystulvien aikaan. Mitenhän nuo jätteet vaikuttavat Itämeren sinilevien kasvuun ja veden laatuun?

Toivottavasti Suomessa löytyy viisautta kestää tämä mahdollisuus tehdä uutta, kestävää kasvua uusiutuvilla luonnonvaroilla ja puhdistaa ympäristöä siellä, missä siihen todella on syytä.

Hannu Hoskonen

kansanedustaja (kesk.), Ilomantsi