Keskiviikko, 14.11.2018 
Iiris
Mielipide

Mielipide: En halua lapsia – miksi joudun perustelemaan sitä?

  • Olli Sorjonen

Joensuulainen filosofian maisteri Sara Korppila ihmettelee tiistain Karjalaisessa julkaistavassa mielipidekirjoituksessa sitä, miksi naisten on niin vaikea saada sterilisaatio ja miksi päätöstä lasten hannkimatta jättämiseen pitää alati perustella. Ja miksi lapsettomia syyllistetään.

- Naisen päätöstä olla lisääntymättä epäillään usein. Niin sukulaiset kuin lääkärit toppuuttelevat mielen kyllä muuttuvan. Aivan kuin naisen tuntemukset kehoaan koskevasta asiasta eivät voisi olla luotettavia. Toki jonkun mieli muuttuu, mutta sen perusteella asiaa ei voi yleistää.

Korppila myös muistuttaa, että on olemassa tutkimustietoja, jonka mukaan vain harva katuu esimerkiksi sterilisaatiotaan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

- Kansaa yhytetään synnytystalkoisiin, ja uutiset muistuttavat ennätyksellisen alhaisesta syntyvyydestä. Onpa syiksi ilmiölle esitetty jopa naisten urakeskeisyyttä, opintoja ja liiallisia vaatimuksia kumppanin suhteen. Olen saanut itsekin kuulla vihjailuja perheenlisäyksestä vuositolkulla. Nykyiseen 30 ikävuoteen mennessä mielipiteeni ei ole horjunut kertaakaan: ei kiitos.

- Ilmastonmuutos ja uusiutuvien luonnonvarojen ylikulutus ovat myös faktoja, jotka ovat vahvistaneet päätöstäni. Viimeiseksi mainittuja perusteluja on vähätelty: ihan kuin ekokatastrofi ei olisi oikea uhka, koska se ei ole käsinkosketeltava.

Korppila ei puutu muitten lapsiasioihin.

- Lastensaamista saa toki ylistää. Silti toivoisin, että äitiyspuheessa ei vahvistettaisi jatkuvasti ajatusta, jonka mukaan vasta biologisen jälkeläisen saatuaan ja synnytyksen koettuaan voi saavuttaa jonkin mystisen Naiseuden ytimen. Yleistys jättää ulkopuolelle lukuisat eri syistä lapsettomat ja naiseksi itsensä kokevat.

- Miksi päätöstä lasten hankkimatta jättämisestä tarvitsee edes perustella? Ei kai äideiltäkään udella tarpeeksi hyviä vastauksia siihen, miksi tämä halusi saada lapsen? Entä ne, jotka ovat tahattomasti lapsettomia? Millaiseen naisen kategoriaan yhteiskunta heidät asettaa? Usein keskustelu tuntuu unohtavan heidät.

Kirjoitus julkaistaan kokonaisuudessaan tiistain Karjalaisessa.