Tulosta tämä sivu
Mielipide

Mielipide: Energiajuomat ovat osa yksilön valinnanvapautta

Energiajuomissa on valinnanvaraa. Energiajuomissa on valinnanvaraa.

Teini-ikäisten ja nuorten aikuisten suosimien energiajuomien suurkulutus puhuttaa. Puuhastellaan korkeaa haittaveroa, jotta käyttö vähenisi. Energiajuomien 31-vuotiaana kuluttajana pelkään korkeampia hintoja, ja siksi älähdän.

Seitsemän kansanedustajaa, mukaan lukien Merja Mäkisalo-Ropponen (sd.), kannattaa korkeaa haittaveroa energiajuomille. Kritisoin olettamukseni mukaan keski-ikäisten palautteenantajaäänestäjien ajattelumallia, jossa pahana nähdään kaikki, mikä ei sovi näiden omaan normiin.

Terveyshaittoja energiajuomilla on, pääasiassa kofeiinista, joka toimii pääasiallisena piristeaineena. Valveilla oloa, sydämen tykytystä, sokerista hammasongelmia ja muita vaivoja. Mikä energiajuomien koostumuksessa hirveästi eroaa kahvista? Vaatiiko kukaan kahville korkeaa haittaveroa sen takia, että jotkut nuoret voivat sitä lipittää liikaa?

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Miksi energiajuomia ei voisi ostaa ilman haittalisäveroa, vaikka kahviakin voi? Samalla tavalla ne negatiivisesti vaikuttavat terveyteen.

Aihepiiriä voisi laajentaa. Miksi nuuskaa ei voisi laillisesti myydä tupakan suuruisella haittaverolla? Samalla tavalla ne ovat addiktoivat ja aiheuttavat syöpiä.

Miksi marijuanaa ei voisi myydä Alkossa K-20-ikärajalla niin kuin väkeviä viinoja vaikkapa 300 prosentin haittaverolla tuottajahintaan? Se asettaisi hinnan arvioni mukaan noin 10–15 euroon grammalta. Molemmat pistävät aivot sekaisin.

Vastaus on selvä: edelliset ovat nuorison (joka liian harvoin äänestää), jälkimmäiset keski-ikäisten suosiossa. ”Syntiverojen” alaisten tuotteiden käyttäjäprofiilit ovat erilaiset, ja enemmistö käyttäjistä sorsii vähemmistöä sormea heristäen, moralisoiden, vaikka tuotteet pitkälti vastaavat toisiaan.

Toivon Suomeen enemmän yksilönvapautta. Toivon, että annettaisiin tilaa myös vähemmistön kulutustottumuksille. Toivon, että energiajuomille ei tulisi korkeaa haittaveroa vaan niitä kohdeltaisiin kuin kahvia. Toivon, että nuuskan ja marijuanan myynti sallittaisiin sellaisilla valtion syntiverorahastoilla, joilla sitten hoidettaisiin ongelmakäyttäjien vaikeuksia terveydenhoitojärjestelmässämme.

Touko Kivi

opiskelija, Joensuu