Tulosta tämä sivu
Mielipide

Mielipide: Kuutostie maakunnan kehittämiskohteeksi

Kuutostie Puhoksen risteyksessä Kiteellä Kuutostie Puhoksen risteyksessä Kiteellä

Maakunnan ely-keskuksen tärkeisiin hankkeisiin tuntuu kuuluvan Kouvola–Porvoo–Vantaa-ratahanke. Sen kannattaminen on maakunnan kannalta suuri puhallus. Eipä olisi uskonut, että ely-keskuksesta löytyy nenästä vedettäviä moiseen hankkeeseen.

Tulisipa kansan maksettavaksi mahtavan kalliita ajansäästöminuutteja.

Hanke ei ole missään tapauksessa kansantaloudellisesti hyväksyttävissä, ei edes suunnittelun osalta. Ely-keskuksella lienee muutakin suunnittelu- ja kehittämiskohteita kuin oikorata.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Tulee mieleen, että onkohan tässä ratahankkeessa takana nykyinen liikenneministeri. Yritetäänkö valtavan kalliit ratainvestoinnit maksattaa veronmaksajilla ennen niiden jobbaamista yksityiseen omistukseen?

Mielestäni yhteiskunnan päättäjillä ,myös ely-keskuksella, pitää olla  ensisijainen tehtävä kehittää omaa maakuntaa eikä surffailla Etelä-Suomen tunneleissa ja Tampereen Pora-hankkeissa.

Olen pannut merkille, ettei kuntien päättäjät, eivät kansanedustajat eikä maakunnan ministeritkään ole nyt, eikä ennen pitäneet väliä Pohjois-Karjalan kehittämisestä  oikeasti.

Jos Pohjois-Karjalaa ja koko Itä-Suomea halutaan kehittää yritystoiminnan, matkailun ja kuljetusten osalta paremmaksi, avainsana on kuutostie.

Ei yhdenkään poliittisen puolueen kärkihankkeina ole ollut  VT6:n perusrakentaminen. Miksei? Asutaan Helsingissä ja ollaan sinne länkällään?

Löytyykö Pohjois-Karjalan päättäjistä ja ensi keväänä sellaisiksi pyrkivistä ketään, jonka sydäntä lähellä on VT6-tien rakentaminen kynnöspolusta ja kärrytiestä valtatieksi? Löytyykö yhtään päättäjää kutsumaan kuutostietä valtatieksi, mikä halkoo koko Itä-Suomen etelästä Kainuuseen?

Tienpitäjällä on kuitenkin konsti. Se alentaa ajonopeuksia, kun tien kunto huononee. Lisäksi hirviseurat asentavat nopeusrajoituksia omien intressiensä mukaan.

Kyllä valtatien tasoisella liikenneväylällä pitäisi voida ajaa 100 kilometriä tunnissa. Talvellakin.

Toivon kovasti, että ensi kevään eduskuntavaalien kärkihankkeena on VT6:n perusparantaminen. Kärkihankkeeksi se pitää asettaa kaikilla päätöksiä tekevillä tasoilla, ely-keskuksessakin.

Kuutostie on itäisen Suomen ainoa liikenneväylä, jolla on suuri merkitys esimerkiksi Runon ja Rajan tien matkailuelinkeinoille, turismille ja yritystoiminnan tukemiselle ja ylipäätään tietä käyttävälle liikenteelle.

Kauko Pakarinen

kansalainen