Torstai, 15.11.2018 
Janika, Janita
Mielipide

Mielipide: Lähimmäisyyden osoitus ei maksa mitään

  • Lukijan kirjoitus
  • Jarno Artika
Kuvituskuva Kuvituskuva

Yksilötasolla jokainen vanhenee ainakin vuosissa mitattuna samaa tahtia. Yhteiskunnallisesti ajateltuna ikääntyvän väestön määrä kuitenkin kasvaa reipasta vauhtia. Liian usein ikäihmiset nähdään yhteiskunnassa rasitteena.

Kasvavat vanhustenhuollon kustannukset ovat jatkuva puheenaihe. Monella tasolla mietitään keinoja kustannusten kasvun hillintään. Ikäihmisten omatoimisuutta tuetaan, monialaiseen ja matalan kynnyksen kuntoutukseen satsataan, kotihoito toteuttaa kuntouttavaa hoitoa...

Samaan aikaan ympärivuorokautista hoivaa yritetään vähentää kriteerejä tiukentamalla. Yksinäisyys on kasvava ongelma ikäihmisten keskellä omaisten ollessa kaukana. Liian usein saamme lukea median välittämää tietoa kaltoinkohdelluista tai heitteille jätetyistä vanhuksista.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Tarvitaan asenteen muutosta koko yhteiskunnassa. Arvostusta voimme osoittaa käytännön tekoina. Jokainen voi tehdä pieniä tekoja: esimerkiksi huomioida samassa talossa tai saman kadun varrella asuvan ikäihmisen, tervehtiä ja kysyä kuulumisia, tarjota apua rappujen nousussa, kassin kannossa. Vain mielikuvitus on rajana. Eikä tämä lähimmäisyyden osoitus maksa mitään.

Päättäjien sen sijaan tulisi puheiden lisäksi huolehtia vanhuspalveluiden riittävästä rahoituksesta, niin että kenenkään ei tarvitse pelätä vanhuutta.

Konkreettinen teko on Vanhusasiainvaltuutetun kansalaisaloitteen allekirjoittaminen. Ikäihmiset tarvitsevat puolestapuhujan. Kansalaisaloite on laitettu vireille huhtikuun alussa ja kannatusilmoitusten keräys jatkuu syyskuun loppuun.  Aloite löytyy Kansalaisaloite.fi sivustolta. Tee päivän hyvä työ ja käy kannattamassa!

Satu Melkko

eduskuntavaaliehdokas (kd.)

Pojois-Karjalan KD:n toiminnnanjohtaja