Tiistai, 13.11.2018 
Ano, Kristian
Mielipide

Mielipide: Miksi kalarikosepäilyä ei tutkita?

  • Lukijan kirjoitus

Ei voi olla totta – kuin vain ehkä syntyseudullani Pielisjärvi-Lieksassa! Näin ajattelin lukiessani Lieksanjoen suun salakalastusjupakkaa. Koko tarina on uskomatonta luettavaa alusta loppuun.

Tuntuu, että kaikki jutussa esiintyvät tahot, niin henkilöt kuin organisaatiot, ovat niin sanotusti tuulella käyviä. Selvimmistä selvimmän rikosta todistaessaan he ”pitävät mölyt mahassaan” kuukausitolkulla, vaikka kyseessä on ainutlaatuinen, vertaansa vailla oleva rikos, jonka seuraukset pahimmassa tapauksessa saattavat johtaa ainutlaatuisen lajin pysyvään katoamiseen maapallolta.

Monia kysymyksiä herää: ovatko lieksalaiset kala- ja muut toimivaltaiset henkilöt täysiä tolloja, jos ”laittomuuksia on seurattu vuosia”, eikä mitään ole tehty? Entäpä muu kalastuskunnan porukka?

Epäilty rikoksentekijä näytti Karjalaisen mukaan kalastuskunnan kokouksessa kuvia ja kertoi urotöistään suullisesti varsin kattavan ja paljastavan jutun, jossa sangen mittava rikos tuli selvästi esille.

Miten kokouksen osanottajat reagoivat? Ilmeisen hampaattomasti, koskapa poliisin toimintaan reaktiota asiaan ei ole vieläkään syntynyt (tutkintapyyntö tehtiin marraskuussa 2017).

Eipä ole kehumista enempää maa- ja metsätalousministeriön, Luonnonvarakeskuksen, ely-keskuksen saati maakuntaliitonkaan toimissa. Aika kuluu mukavasti kahvia juodessa tapausta kauhistellessa sen sijaan, että joku ryhtyisi tarpeellisiin pikaisiin toimenpiteisiin.

Entä kansalaisten rakastama poliisi? Samalla kun valtakunnan ylintä poliisijohtoa ollaan asettamassa syytteisiin leväperäisyydestä viranhoidossa ja suoranaisista virkarikoksista, paikallisella rikospoliisilla on yksi vaivainen (tärkeällä hetkellä tämän rikoksen kohdalla) tutkija sairaslomalla eikä sijaista kaiketi ole saatu.

Nyt on siis vaarassa, että ratkaisevat todisteet asiassa katoavat, ja mahdollisesti todistajia painostetaan vaitioloon. Näinkö asiat Suomessa, ei kun Lieksassa, hoidetaan, kysyn vain.

Olavi Vänskä

Joensuu

Karjalaisen aiempi uutinen aiheesta:

Lieksassa paljastunut salakalastusrikos hakee törkeydessään vertaistaan, mutta tutkinta ei jostain syystä etene - "Painostaako joku poliisia?"