Tulosta tämä sivu
Mielipide

Mielipide: Lähettääkö Suomi Alin Afganistaniin? - "Suomalainen tuomari ei usko ystäväni kristillisen vakaumuksen luotettavuuteen"

Alia säilytetään Joutsenon säilöönottokeskuksessa, entisessä Konnunsuon vankilassa. Alia säilytetään Joutsenon säilöönottokeskuksessa, entisessä Konnunsuon vankilassa.

”Alin (kutsumme häntä tässä niin) ystävät soittivat hädissään. Poliisi on hakenut Alin Lieksan vastaanottokeskuksesta. Nyt hänet varmaan taas yritetään lähettää Afganistaniin.” Oli maanantai 3.9. Puhelimessa oli apua tarvitsevien lähimmäisten auttamiseen elämänsä vihkinyt diakoni Riitta Parkkonen Kiteeltä.

Tämä on toinen kerta, kun Alia on lähdetty viemään lennolle Afganistaniin, maahan, josta nuori mies pakeni henkensä edestä. Edellisellä kerralla pakkopalautus peruttiin, kun Ali kyyhötti Savonlinnan poliisilaitoksen pidätyssellissä. Poliisikuljetuksen lennolle piti lähteä samana päivänä, kun korkein hallinto-oikeus perui yllättäen päätöksensä.

Nyt on taas jännä paikka. Asianajaja kertoi (3.9.): ”Asiassa tuli korkeimman hallinto-oikeuden päätös, eikä valituslupaa myönnetty. Tämä tarkoittaa sitä, että poliisi voi hänet käännyttää. Valitettavasti asiassa ei varmastikaan ole mitään enää tehtävissä.”

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Läksin tiistaina 4.9. tapaamaan uskonveljeäni. Kuinka lohdutan ystävääni? Sanat ja ajatukset ovat vähissä, mietin ajellessani kohti Konnunsuon entisen vankilan suljettua osastoa, jossa pelokas ystäväni on.

Tilanteesta kertoviin Facebook-päivityksiini alkoi tulla linkkejä tuoreisiin uutisiin: Afganistanin turvallisuutta arvioidaan uudelleen. Poliisi keskeyttää palautustoimet. Iloitsen.

”Tuomarit eivät usko, että olen kääntynyt kristityksi. Mitä minä voin tehdä? Tarvitsen apua”, vuodatti Ali lukitussa huoneessa. ”En voi palata Afganistaniin.”

Ystäväni kuvailee maan tilannetta ja kertoo, ettei hänellä ole siellä mitään. Ei paikkaa, minne mennä. Ei ketään, johon voisi luottaa ja turvautua.

”Siellä tiedetään, että käännyin kristityksi. Eräs entinen ystäväni sanoo, että jos tulen Afganistaniin, hän tappaa minut.”

Keskustelimme. Saimme tulkkausapua puhelimen kautta. Seurakunnassamme rukoillaan puolestasi, lohdutin. Palautukset Afganistaniin on pysäytetty, vakuutin. Rukoilimme.

Konnunsuon kolkon vastaanottokeskuksen ulkopuolella pohdin tuska sydämessäni: suomalainen tuomari ei usko ystäväni kristillisen vakaumuksen luotettavuuteen. Hän päättää palauttaa Alin Afganistaniin. Afganistanilainen kiihkoilija uskoo entisen ystävänsä kääntyneen kristityksi. Hän ilmoittaa tappavansa Alin, jos tapaa hänet.

Lähettääkö Suomi Alin Afganistaniin? Onneksi maan turvallisuustilannetta harkitaan uudelleen. Myös yksilöllistä päätöstä Alin ja jokaisen kristityksi kääntyneen kohdalla pitäisi voida harkita ajatellen, että usein kysymys on elämästä ja kuolemasta.

Kirjoittaja:

Kari Pölönen
pastori
Kiteen helluntaiseurakunta