Tulosta tämä sivu
Mielipide

Mielipide: Kestävyysvajetta syntyy vaatetulvasta

Kaikki vaatteet eivät mene kaupaksi edes alennusmyynneissä. Kaikki vaatteet eivät mene kaupaksi edes alennusmyynneissä.

”Rumat ne vaatteillaan koreilee” on vanha suomalainen sananlasku. Vanhempieni lapsuudessa ihmisillä oli vähemmän vaatteita kaapeissaan kuin nykyään. Kyse ei ollut rahasta vaan yleisestä kulttuurista.

Hyvä vaate oli ehjä, puhdas ja siisti. Se sopi tilanteeseen, oli oikean kokoinen ja miellytti omaa silmää.

Tilanne on tänä päivänä erilainen. Jokaiseen kauteen tarvitaan uusi vaate.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Nykyajan trendit ovat radikaalisti toisistaan eroavia, rohkeita ja silmäänpistäviä – vyölaukkuja, leveneviä helmoja hihoissa ja paidan liepeissä, revittyjä farkkuja, räikeän värisiä farkkuja, pillifarkkuja, trumpettilahkeita, shokkivärejä paidoissa, isoja printtejä, merkittömyyttä ja paksuja lenkkarin pohjia.

Sinut voidaan tuomita armottomasti, jos pukeudut epätrendikkäästi.

Myös vaatteiden laatu on ongelma. Vaatteiden saumat ovat rikki jo kaupasta lähtiessä, värit haalistuvat ja koko kutistuu. Vaate ei kestä montaa vuosikymmentä. Pakko ostaa uusi vaate aika ajoin.

Koko ongelman perusta on siinä, että vaatteita tuotetaan tolkuttoman paljon. Halvalla saadaan kaupasta uusi vaate rikkimenneen tilalle.

Kaikki vaatteet eivät kuitenkaan mene kaupaksi. Kukaan ei osta, jos hinta ei kohtaa tai vaate on epätrendikäs. Nämä vaatteet saatetaankin vielä käyttämättöminä polttaa, viedä kaatopaikalle tai kierrätykseen.

Olen huolissani siitä, kestääkö ympäristömme turhien vaatteiden aiheuttaman kuormituksen.

Kannattaisi ostaa sellaisia vaatteita, joista itse pitää. Oman persoonallisen tyyliin luomisella ja sen mukaan pukeutumisella on arvoa. Kaikkiin trendivillityksiin ei tarvitse lähteä.

Suosittelen ostamaan laadukasta tavaraa ja ajattelemaan itsenäisesti.

Siiri Eskelinen

lukiolainen

Joensuun lyseon lukio