Perjantai, 14.12.2018 
Jouko
Mielipide

Mielipide: Enon ja Uimaharjun kouluasia pitää ottaa uudestaan käsiteltäväksi

  • Lukijan kirjoitus
  • Aimo Salonen

Helmikuussa 2018 päätettiin sijoittaa Enon ja Uimaharjun yläkoulu Uimaharjuun. Vahvana perusteluna oli Uimaharjun uusi koulu, joka rakennettiin kuntaliitossopimukseen nojaten ja todelliseen tarpeeseen. Koulu rakennettiin 1-sarjaiseksi yhtenäiskouluksi ja mitoitettiin silloiselle oppilasmäärälle.

Enon koulun sisäilma on puhututtanut vuosikausia. A-rakennuksen peruskorjaus on tehty pääosin 2005–2006. Viimeksi kesällä 2018 tehtiin tiivistyskorjauksia. Tiivistäminen ei ratkaise sisäilmaongelmaa.

B-rakennus puretaan. Entiset lukion tilat ovat kunnossa, ja niissä on neljä luokkatilaa. Tilanpuutteen vuoksi koulun pihaan on tuotu väistötiloja.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Uimaharjun koulun tiloja käyttää noin 200 henkilöä. Jos yläkoulu suunnitelmien mukaan keskitetään sinne, tilojen käyttäjämäärä nousee reiluun 300:aan.

Kun suunnitelmia esitettiin, Uimaharju vaihtoehdon arvioitiin maksavan noin 1,8 miljoona euroa, nyt käsittääkseni jo 4 miljoonaa euroa.

Enon koulun tiloja suunnitellaan muutettavaksi alakoulun ja nuorisotoimen tarpeisiin. C-rakennus saisi tarvitsemansa lisäykset saniteettitiloihin. A-rakennukseen rakennettaisiin teknisen työn tilat. Piha-alueet tehtäisiin uusiksi.

Onko oikeasti järkevää taloudenpitoa remontoida kalliisti rakennusta, jonka elinkaarta ei ole luultavasti kovin paljon jäljellä? Olisiko uudisrakentaminen järkevämpää?

Louhiojan koulun on ajateltu liittyvän Enon kouluun, kunhan se tulee elinkaarensa päähän. Isompaa remonttia sinne ei käsittääkseni ole tulossa. Miksi ei nyt jo oteta huomioon tulevaisuuden tarpeita?

Onko Eno–Uimaharju–Louhioja kouluverkosta tehty oikeat päätökset? Ovatko päättäjät saaneet oikeat faktat ja laskelmat käyttöönsä? Ovatko he tutustuneet niihin?

Asia on Joensuun mittakaavassa ehkä melko pieni, mutta meille suuri. Joudumme elämään sen seurausten kanssa.

Olisiko aika ottaa asia uudelleen käsittelyyn? Onko asioiden valmistelu ollut tarpeeksi läpinäkyvää? Onko suunnitelmissa oikeasti huomioitu lasten etu?

Onko tehty periaatepäätös, että Enoon ei rakenneta mitään uutta, koska Uimaharju sai uuden koulun? Kenet on suututettu? Vai onko tarkoituksena tyhjentää Joensuun maaseutualueet karsimalla palveluita pikku hiljaa?

Lapseni, 12 vuotta, sai ruotsin opiskeluvälineiksi tekstikirjan ja vihkon. Tehtäväkirjaan ei saa tehdä merkintöjä, jotta sitä voidaan kierrättää. Lapsi kysyi: ”Äiti, voitaisiinko itse ostaa se tehtäväkirja, niin opiskelu olisi helpompaa.” Vastasin, että totta kai voidaan.

Kun tätä miettii kaiken edellä mainitsemani rinnalla, herää ajatus: pitäisikö olla huolissaan?

Anne Kinnunen
Eno