Maanantai, 27.5.2019 
Ritva
Mielipide

Mielipide: Miksi nuorille ei ole poliisitoimintaa?

  • Lukijan kirjoitus

Miksi Suomessa ei ole nuorille poliisitoimintaa? Estääkö lakin sen? Uskon, että ei. Jos nuorille järjestetään palokuntatoimintaa, niin kyllä poliisitoiminnankin pitäisi onnistua.

Ensisammutus ja elvytys ovat todella tärkeitä taitoja, mutta niin on myös itsepuolustus.

Mitä tekisit, jos sinua kohti kävelee ryhmä epäilyttäviä ihmisiä, etkä osaisi puolustaa itseäsi? Itsepuolustus olisi todella tärkeää, koska silloin tietäisi, miten puolustaa itseään rikkomatta lakia eli ei vahingossa syyllistyisi hätävarjelun liioitteluun.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Suomessa on varmasti monta sataa ellei tuhatta nuorta, jotka haluaisivat poliisitoimintaa. Tuskin moni haluaisi mukaan etsiväleikkeihin, mutta moni haluaa tositoimintaa. Millaista on oikeasti olla poliisi?

Esimerkiksi rikoksen selvittäminen, tutkiminen, kiinniotto, leikkimielisen sakon kirjoittaminen, rikollisen putkaan vieminen, voimakäyttövälineiden käyttö ja muu sellainen kiinnostaisi. Mutta totta kai pitää olla rajat, ettei luovuteta toisten henkilöiden tietoja tai muuta.

Uskon, että moni innostuisi, jos tällaista toimintaa ruvettaisiin pitämään nuorille. Parasta olisi, että oikea poliisi pitäisi ”kerhoa”.

Entä varustus? Jos nuori oikeasti haluaisi jatkaa poliisiammattikorkeakouluun tai vartijaksi, olisi hyvä jollakin tavalla tutustua voimankäyttövälineisiin ja voimakeinoihin, kuten teleskooppipatukkaan, sumuttimeen, käsirautoihin ja muihin välineisiin.

Entä minkä ikäisille tämä toiminta olisi parasta? Itse ehdottaisin, että 14–18-vuotiaille.

Arttu Kastinen