Torstai, 23.5.2019 
Lyydia, Lyyli
Mielipide

Mielipide: Influenssarokotteen ehtii ottaa vieläkin

  • Lukijan kirjoitus
  • Jarno Mela

Influenssaepidemia saapuu joka talvi aiheuttaen runsaasti sairastumisia, töistä ja päivähoidosta poissaoloja, sairaalahoitojaksoja eikä kuolemantapauksiltakaan vältytä.

Tyypillisimmillään influenssan oireita ovat korkea kuume, yskä, lihaskivut, mutta taudinkuva voi vaihdella täysin oireettomasta aina henkeä uhkaavaan tautiin. Varsinkin iäkkäille, pitkäaikaissairauksia poteville, pikkulapsille ja raskaana olevilla influenssa voi olla vaarallinen tauti, joten erityisesti heidän tulisi ottaa influenssarokotus.

Ilahduttavasti suhtautuminen influenssarokotuksiin on muuttunut positiivisemmaksi. Tämä näkyy Pohjois-Karjalankin influenssarokotuskattavuuksissa. Rokotuskattavuus on valtakunnallisestikin hyvällä tasolla.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Viime kaudella Siun sote alueella yli 60-vuotiaiden rokotuskattavuus oli liki 60 prosenttia ja 0,5–2-vuotiaiden 43 prosenttia. Vielä muutamia vuosia sitten se oli 15 prosentin luokkaa.

Siun sotessa myös hoitohenkilöstön rokotuskattavuus on valtakunnallisesti erinomaisella tasolla, viime kaudella jo yli 80 prosenttia. Potilasturvallisuus onkin sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijöiden ykkösasia, ja ottamalla rokotuksia suojaamme asiakkaitamme ja potilaitamme, joiden oma rokotussuoja voi jäädä heikommaksi. 

Tällä kaudella kansallisessa rokotusohjelmassa on käytettävissä ensimmäistä kertaa nelivalenttinen pistosrokote, joka sisältävät sekä kaksi A- että kaksi B-influenssaviruskantaa. Aiempina vuosina käytössä on ollut kolmivalenttinen rokote. Syksystä 2015 lähtien pikkulapsille on tarjottu nenäsumuterokotetta, joka sisältää neljä viruskantaa.

Tänä syksynä pikkulasten ikäryhmää laajennettiin käsittämään 0,5–6-vuotiaat pikkulapset. Nenäsumuterokotteen maksutta saavat 2-  – 6-vuotiaat, ja vanhemmat voivat valita lapselleen joko pistettävän tai nenäsumuterokotteen.

Tiedetään, että pikkulapset levittävät influenssaviruksia tehokkaasti ja pitempään kuin aikuiset. Myös lasten infektiolääkärit suosittelevat pikkulasten rokottamista.

Riskiryhmiin kuuluville tänä vuonna tarjottu pneumokokkirokotus ei suojaa influenssalta, vaan henkilö tarvitsee influenssarokotuksen suojautuakseen influenssaa vastaan.

Influenssan leviämisen ehkäisemiseksi on hyvä muistaa pestä käsiä vedellä ja saippualla, aivastaa ja yskiä nenäliinaan ja nenäliinan puuttuessa hihaan – ei kämmeniin ja sairaana pysytellään kotona.

Influenssarokotus on kuitenkin tehokkain keino suojautua influenssalta ja sen vaikeilta komplikaatioilta.

Mari Lappalainen

Irja Kolehmainen

tartuntatautihoitajat, Siun sote