Torstai, 23.5.2019 
Lyydia, Lyyli
Mielipide

Mielipide: Liikenneympyrät, yhdeksän piiriä helvettiin

  • Lukijan kirjoitus
  • Kimmo Kirves
Ympäristötaideteos Kranssi on Yläsatamakadun ja Rantakadun risteyksen liikenneympyrässä. Ympäristötaideteos Kranssi on Yläsatamakadun ja Rantakadun risteyksen liikenneympyrässä.

Dante (Alighieri) eli 1300-luvulla ja kirjoitti muun muassa kuulun teoksensa Jumalainen näytelmä.

Muistelen, että siinä hän esitteli syntisen ihmisen kuolemanjälkeisiä kärsimyksiä, muun muassa yhdeksän piiriä helvettiin. Eino Leino suomensi oivallisesti joitakin niistä.

Nykypäivänä, autoilun helvetin kiihtyessä, bensan loppuessa erilaisia piirejä tarjotaan jo ennen kuolemaa. Joensuussa helvetillisiksi piireiksi ovat muodostuneet liikenneympyrät. Niitä rakennellaan helvetin esikartanoiksi keskustaan parin sadan metrin välein.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kaiken lisäksi ne piilotellaan erilaisin taideteoksiksi kutsutuin rakennelmin. Liikenne on täynnä näitä ympyröitä. Ne ikään kuin haluavat sanoa lähestyjälle: Noli tangere circulos meos (ks. latinan sanakirjasta, huom!)

Mutta onneksi, jumalan kiitos Dantelle, kaikkien ylistämää ja kiittämää toriparkkia on ylevöitetty uusin rakennelmin.

Torille on rakennettu, kenties toisinajattelijoiden varalle, aivan huikea keskiaikaista esikuvaansa muistuttava hirttolava koukkuineen, lähelle sitä entistä komeaa torin nurkan laululavaa.

Eikä maksanut kuin miljoonan.

Sinne voi siirtyä jalkaisin muuten suoraan, ja maan alta parkista väistellen Danten yhdeksää helvetin piiriä.

Pentti Stranius

Öisinajattelija