Lauantai, 20.7.2019 
Maarit, Reetta, Reeta
Mielipide

Mielipide: Poistolupa Lieksassa kohdistettiin tiettyyn suteen

  • Lukijan kirjoitus
Kuvituskuva Kuvituskuva

Virva ry sai poliisilta kolmen viikon aikana suden karkottamistehtävän, poistomääräyksen ja kolarieläimen sekä sairaan eläimen lopettamistehtävät. Karkottamis- ja poistotehtävä kohdistui vain tiettyyn suteen, josta toimitimme poliisille tarkan kuvan.

Korostin koko ajan, että jahtaamme vain kuvattua sutta, ja se piti joka kylässä tunnistaa. Näin vältimme väärän suden ampumisen.

Heti poistomääräyksen alussa näimme suden kaukana. Ilmaan ampuminen ja hiihtäen perään lähteminen hiillosti sutta. Pakkanen verotti 5 tunnissa jäljestäjän ja passimiesten toimintakykyä, ja susi vei silloin voiton. Susi kaatui lopulta Vuonisjärven alueella hiihtojäljityksen jälkeen passimiehen tarkkaan laukaukseen.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Teimme joka kerta varmistuksen huolella ja vältimme väärän suden ampumista. Jäljittämämme susi ei tullut karkotushiihdon jälkeen koskaan takaisin pihapiiriin, josta toimenpide alkoi.

Välillä jouduimme kolmeksi päiväksi sudeksi ilmoitetun kolarieläimen jäljitykseen. Motitimme sen ja saimme näköyhteyden – ilvekseen. Se teki syvässä lumessa kolmen metrin loikkia ahdistettuna. Olemme varmoja, ettei se ollut pahasti loukkaantunut.

Lopuksi saimme ilmoituksen vaivaisesti liikkuvasta susiparista. Koko ajan kestäneen poistomääräystehtävän vuoksi jouduin tehtävään yksin. Yöllä tunnin hiihtojäljitykseni päättyi avo-ojaan. Seuraavana aamuna kolmen tunnin hiihtojäljitys osoitti suden loukkaantuneen. Kolmannen kerran saman vuorokauden sisään kahden tunnin jäljityksen ja monien kierrosten jälkeen susi antautui. Oli surullista katsoa, kun se odotti, mitä tuleman piti. En tuntenut sankaruutta vaan surua, kun voimansa menettänyt eläin odotti ratkaisuani. Oli armollista lopettaa sairas eläin.

Risto Kiiskinen

Virva ry, Lieksa