Maanantai, 21.10.2019 
Ursula
Mielipide

Mielipide: Greta Thunberg ja muut lapset tiennäyttäjinä

  • Lukijan kirjoitus
  • Lehtikuva
Tässä osoitetaan mieltä ilmaston puolesta Belgiassa. Tässä osoitetaan mieltä ilmaston puolesta Belgiassa.

Greta Thunbergin esimerkkiä seuraten marssivat kymmenet tuhannet lapset Suomessa ja muualla Euroopassa vaatien päättäjiä ryhtymään kiireesti toimenpiteisiin ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Suomen uusi lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen totesi äskettäin: ”Lasten kokemat ympäristöhuolet on otettava tosissaan”.

Tänään on Kansainvälinen opiskelijoiden ilmastolakko, johon osallistuu nuoria 40 maasta ympäri maailmaa. Yli 1 200 suomalaista tutkijaa tukee ilmastolakkoilevia nuoria ja heidän viestinsä kuuluu: ”Planeetan hyväksikäyttö on lastemme laiminlyöntiä.”

Päättäjät ja liian monet muutkin aikuiset jahkailevat ja väistelevät vastuutaan, vaikka tietävät, että nykyinen elämäntapa johtaa meidät kaikki täyteen katastrofiin jo muutamassa vuosikymmenessä. Nyt on viimeinen hetki yrittää estää romahdus, mutta sen sijaan tämä sukupolvi on ryöstämässä elämän seuraavalta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Lapset Greta Thunbergin johdolla osoittavat, että satu keisarin uusista vaatteista on todempi kuin koskaan. Keisari on tämä kulutusyhteiskunta. Hyvinvointiähkyiset päättäjämme ovat ulkoistamassa vastuun maapallomme tulevaisuudesta meidän kaikkien lapsille!

Aikuisten elintasoralli lentomatkailuineen, tehotuotantolihoineen, ylisuurine autoineen ja asuntoineen, kertakulutusturhakkeineen ja moottoriurheiluineen pyörii ja savuaa yhä kiihtyvää vauhtia samalla kun ilmastoahdistus ja -masennus kalvavat yhä syvemmin lapsiamme. Monet heistä tarvitsevat jo terapiaa ja lääkitystä.

Oireita hoitamallako tästä luullaan päästävän? Lapsilla on täysi syy huolestua tulevaisuudestaan seuratessaan tätä mieletöntä menoa, joka pyörii tämän hetken nautinnoissa vailla huomisen huolen häivääkään.

On sinusta ja minusta kiinni, että me aikuiset otamme lasten huolen oikeasti tosissaan.

Lue uudelleen viime syksyn IPCC:n raportti, jos et muuten usko, että aloittaa pitää nyt heti! Keinoja voit kysyä vaikka Sitralta. Mittaa hiilijalanjälkesi ja ala toimia! Tutki tuoteselosteet ja ota selvää kaiken sen alkuperästä, mitä rahoitat, sillä juuri sinä vaikutat jokaisella ostopäätökselläsi.

Vastuu kuuluu myös yhteisöille. Kaikessa julkisessa toiminnassa ja sen suunnittelussa, esimerkiksi kaupunkien maankäytössä ja suurkeittiöiden ruokahankinnoissa, tulee aina huomioida myös ympäristövaikutukset.

Päättäjät on saatava toimimaan. Kysy vaaliehdokkaaltasi, miten hän aikoo edistää ympäristöasioita. Vaadi häneltä konkreettisia ilmastotekoja pelkkien puheiden sijasta. Vaihda ehdokasta, jos vastaukset ovat vältteleviä ja ympäripyöreitä.

Raija Sillanpää

Joensuu

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa