Tulosta tämä sivu
Mielipide

Mielipide: Onko ylioppilaskokeilla liikaa merkitystä?

Ylioppilaskirjoitukset ovat yhä suurempi stressin aihe. Ylioppilaskirjoitukset ovat yhä suurempi stressin aihe.

Lukiotaipaleen loppuhuipennus ovat ylioppilaskokeet, joita odotetaan usein suurella jännityksellä. Jokainen opiskelija varmasti tiedostaa sen, että ylioppilaskirjoituksista tulisi suoriutua hyvin.

Viime aikoina yo-kokeet ovat aiheuttaneet jännitystä opiskelijoille lähinnä sen takia, että ne vaikuttavat vahvasti jatko-opintoihin. Pääsykokeisiin ei tarvitse panostaa, jos kirjoittaa hyvin. Kun ylioppilaskokeiden arvosanat julkaistaan, voi monen haave jatko-opintopaikasta särkyä.

Hakumuutoksen on tarkoitus tapahtua vuonna 2020, mutta osa yliopistoista käyttää ensi vuoden pisteytyksiä jo vuoden 2019 yhteishaussa. Meidän ikäluokkamme, eli tämän kevään ylioppilaat, saivat lukion toisena vuonna tietää, että matematiikan kirjoittaminen tulee olemaan tärkeää jatko-opintoja ajatellen.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Matematiikka ei kuitenkaan ole jokaisen opiskelijan vahvuus, jolloin sen kirjoittaminen voi tuntua epämiellyttävältä. Mikäli haluamme päästä mieluiseen korkeakouluun, meidän on melkeinpä pakko kirjoittaa matematiikka.

Lukion tulisi olla yleissivistävää. Opiskelijan näkökulmasta tuntuu siltä, että lukiossa tulisi löytää ja harjoittaa niitä asioita, joissa voi omasta mielestään menestyä. Se, että ylioppilaskirjoituksissa on lähes pakko pärjätä, jopa omaa tasoaan paremmin, vähentää tätä mahdollisuutta. Mielestämme ei ole yleissivistävää, että opiskelemme usean oppikirjan sisällön ulkoa pelkästään yhtä koetta varten.

Niin sanottujen tarpeettomien oppiaineiden lukeminen vähentää mahdollisuutta opiskella niitä aineita, jotka oikeasti ovat mielenkiinnon kohteita ja joita ei välttämättä ole aikomuskaan kirjoittaa. Yleissivistävämpää olisi opiskella useita eri aineita, joiden kautta voisimme löytää oman mielenkiinnon kohteemme.

Meidän lukiossamme on tiedotettu ja keskusteltu hakumuutoksesta tarpeeksi, mutta miten on muissa lukioissa?

Omat jatkosuunnitelmamme ovat olleet tiedossa jo hyvän aikaa, joten meille hakumuutos ei ole niin suuri ongelma kuin monille opiskelijaystävillemme. Muutos voi kuitenkin olla suurempi ongelma aiemmille vuosiluokille, koska heillä ei välttämättä ole ollut tarpeeksi tietoa aiheesta.

Mikäli ylioppilaskokeista ei tule tarpeeksi hyviä tuloksia, niitä pitää käydä uusimassa seuraavalla kirjoituskerralla. Hakumuutoksen on tarkoitus nopeuttaa lukiosta siirtymistä jatko-opintoihin, mutta nopeuttaako se sitä yhtään, jos ylioppilaskokeita täytyy käydä uusimassa päästäkseen hyvillä arvosanoilla sisään?

Veikka Ruusila, Juulia Tolvanen, Anni Hukka

abiturientit

Joensuun normaalikoulun lukio

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa