Perjantai, 18.10.2019 
Säde, Satu
Mielipide

Mielipide: Siun sote antoi minulle potkut työstäni äitini henkilökohtaisena avustajana

  • Lukijan kirjoitus
Kuvituskuva, kuva ei liity juttuun. Kuvituskuva, kuva ei liity juttuun.

Olen ollut vammaisen äitini henkilökohtainen avustaja 7,5 vuoden ajan. Meille tämä järjestely on sopinut vallan mainiosti. Puolipäivätyöstä on jäänyt aikaa esimerkiksi harrastuksille. Afaatikkoäidilläni on ollut läheinen, joka ymmärtää sanatonta viestintää.

Siun sote antoi minulle joululahjaksi potkut työstäni. Rivien välistä saattoi lukea, että irtisanomiseni johtui säästösyistä. Omaishoitaja tulee halvemmaksi työskennellessään ympäri vuorokauden yli puolta pienemmällä palkalla.

Sossujen vieraillessa vaadin, että minulle maksetaan lain määräämä kolmen kuukauden irtisanomissuoja. Ei maksettu kuin yhdeltä kuukaudelta. En ole saanut lomarahoja enkä työtodistusta 7,5-vuotisesta urastani. Liityin pariin omaishoitajaryhmään, ja kummassakin sanottiin, että irtisanomiseni on laiton. Eihän avustajantarve ole seitsemässä vuodessa mihinkään kadonnut! Lisääntynyt vain.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Meiltä kysyttiin, mitä palveluita tarvitsisimme. Meille ei kerrottu, mitä niistä on saatavissa. Ainakin tarvitsisimme kotilomittajaa vähintään kahdeksan tuntia kuukaudessa oman jaksamiseni tähden. Äidin elämä menee sekaisin, jos hänet viedään jonnekin hoitokotiin. Naapurit eivät ole halukkaita auttamaan.

Vaadin, että omaishoitajan palkkiota nostetaan vähintään 1 200 euroon kuukaudessa. Tämä on pieni summa verrattuna siihen, mitä laitoshoito maksaa.

Menen seuraavaksi työvoimatoimistoon kyselemään, mitä heillä on minulle tarjottavana. Kun pääsen töihin, on Siun soten järjestettävä äidilleni hoitopaikka, ja tämä tulee heille paljon kalliimmaksi kuin muutaman tunnin päivittäinen henkilökohtainen apu.

Marjo-Riina Häkkinen

Valtimo

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa