Maanantai, 21.10.2019 
Ursula
Mielipide

Mielipide: Hammaslahden koulutilanne, nyt ja tulevaisuudessa?

  • Lukijan kirjoitus
  • Marko Puumalainen

Hammaslahden alakoulu on suljettu, ja oppilaat kuljetetaan Niittylahden opistolle evakkoon. Kyyditysrumba jatkuu myös ensi lukukautena. Mutta jääkö se siihen?

Tilannetta kylämme koulujen tulevaisuudesta mutkistaa yläkoululla kesällä 2018 tehty kuntotutkimus. Tutkimuksen tuloksena koulun kolmesta eri-ikäisestä osasta löytyi isoja, korjauksia vaativia kosteus- ja mikrobivaurioita.

Tilakeskuksen laatima korjauskustannusarvio (alv 0 %) oli 1 230 000 euroa. Arvioon sisältyi vain tutkimuksessa löytyneiden vaurioiden korjaus, ei remontin aikaisia väestötiloja, iäkkään (vuonna 1965) rakennetun koulun perusparannuksia tai muutoksia tulevaksi yhtenäiskouluksi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kyllä, järkevin ratkaisu Hammaslahden alueen koululaisille on varmasti tulevaisuudessa yhtenäiskoulu. Siinä huomioidaan niin sisä- kuin ulkotiloissakin kaikkien koululaisten tarpeet sekä tilojen monikäyttöisyys kouluajan ulkopuolella kyläläisten monitoimitilana.

Mitä kuuluu meille nyt, kun Pyhäselän koulun kuntotutkimuksia laajennettiin sisäilmatutkimuksella, jonka tulos on karkeasti: sisäilma on niin hengitettävää kuin vain voi olla tilassa, jossa on paljon ihmisiä yhtä aikaa?

Toki jo viime kesänä tehdyn tutkimuksen tulokset selittävät varmasti oireiluja, joita ilmenee tiloissa jatkuvasti ja satunnaisestikin oleskelevilla: kurkun kuivaminen, nuha, yskä, kuumeilu, outo väsymys, selittämättömät ihottumat...

Kaupunki on myöntänyt koulun korjauksiin akuutisti tälle vuodelle 300 000 euroa, jolla saadaan korjattua joitakin ongelmia.

Liikuntasalin iso lattiaremontti (195 000 euroa) ja sisäosan maanvaraisten osien lattiamattojen vaihtaminen laattaan asti (220 000 euroa) jäävät kai haaveeksi, muista kohteista puhumattakaan? Toivottavasti eivät, koska mitä järkeä tässä on?

Jo tammikuisessa keskustelutilaisuudessa hyvinvointijohtaja Riitta Huurinainen totesi, ettei näin vanhaa koulua kannata korjata. Kylällä ollaan aivan samaa mieltä.

Olemme täällä Hammaslahdessa vähän kuin löysässä hirressä kouluasioiden suhteen. Tilanne mietityttää tulevien koululaisten vanhempia ja mahdollisesti estää uusien lapsiperheiden muuttamisen Hammaslahden alueelle näiden miettiessä asuinympäristönsä palveluja.

Toivon, että tilanne selviää pian ja valitsemamme päättäjät osaavat tehdä kauaskantoisia ja oikeita päätöksiä kouluasioissa pitäen myös kaupunkimme eteläisimmän osan lasten puolta.

Laura Pastinen

puheenjohtaja

Pyhäselän koulun vanhempaintoimikunta

Hammaslahden koulun vanhempainyhdistys

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa