Maanantai, 21.10.2019 
Ursula
Mielipide

Mielipide: Iäkkään äidin kaatumisesta seurasi siirtoralli - keskussairaalan lisäksi kuusi eri vuodeosastoa ja lähes 40 eri lääkäriä

  • Lukijan kirjoitus
  • Kuvituskuva
Kuvituskuva Kuvituskuva

Äitimme kuuluu siihen sodat kokeneeseen ikäluokkaan, joka joutui nuorena evakkomatkalle, toimi nuorena tyttönä pikkulottana ilmavalvonnassa pääkaupunkiseudulla, kasvatti ja koulutti nuorena leskeksi jäätyään neljä lastaan. Työelämässä hän toimi yrittäjänä sekä vakuutusyhtiön palveluksessa.

Nyt jo 93-vuotias äitimme on taatusti hoitanut oman osansa hyvinvointivaltiomme rakentamisessa, jonka tuloksena Suomi on yksi maailman parhaimmista ja vauraimmista maista. Pitäisi olla itsestäänselvyys, että äitimme ja hänen ikäluokkansa ovat ansainneet kunniakkaan ja arvokkaan vanhuuden.

Hankimme aikanaan äidillemme vastavalmistuneesta Martta-talosta asunnon. Olimme vakaassa uskossa, että tämä kokonaisuus on ikäihmiselle turvallinen. Uskoimme, että tarvittava hoiva voidaan järjestää omassa kodissa ja tarvittaessa myöhemmin ympärivuorokautisena viereisessä hoivakodissa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Äitimme kaatui vuosi sitten. Siitä seurasi uskomaton hoito- ja siirtoralli ympäri Pohjois-Karjalaa. Keskussairaalan lisäksi äitimme on ennättänyt olla kuuden ei terveyskeskuksen vuodeosastolla.

Viimeisin paikka on Enon terveyskeskuksen vuodeosastolla. Sinne häntä tervehtimään on Helsingistä junamatkan lisäksi pitkä taksikyyti.

Vuodeosastolla makuutetaan kolmea potilasta samassa huoneessa, koska tyhjänä olevan osaston vuokria ei Siun sote halua tai pysty maksamaan.

Matkan varrella äidin potilaskertomuksiin on kertynyt lähes 40 eri lääkärin diagnoosit ja lääkitykset tai niiden muutokset.

Nämä järjestelyt eivät ole kovin inhimillisiä. Sopii vahvasti epäillä myös niiden taloudellisuutta.

Yli kolmen kuukauden jakso vuodeosastolla on nyt päättymässä, kun saimme suurten ponnistelujen jälkeen äidillemme hoivapaikan Espoosta.

Kun sisarusten kanssa seurasimme välillä lähes epätoivoisina äitimme kohtelua, luottamuksemme vanhusten inhimilliseen kohteluun ja hoivaan romahti. Emmekä usko, että äitimmekään kutsuisi Siun sotea omakseen.

Seppo Volotinen

Espoo

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa