play

Janne "Rysky" Riiheläisen kolumni: Afganistanin tapahtumat tulevat vaikuttamaan kaikkialla

Kuva: Mikko Makkonen

Janne "Rysky" Riiheläinen

Afganistanin hallinnon äkkinäisen romahduksen syitä etsitään nyt kiivaasti. Jo nyt on käynyt selväksi, että moni tilanteeseen vaikuttava näyttää valmistelleen paitsi tämän siirron, myös joukon seuraavia. Afganistanin tapahtumat tulevat heijastumaan lähivuosina maailmanpolitiikkaan laajemminkin.

Nyt valtaan nousi monin tavoin erilainen Taliban kuin vuonna 1996. Karut näkemykset sinällään eivät ole muuttuneet, mutta nyt on selvästi enemmän ymmärrystä siitä, miten toteuttaa niitä tehokkaammin. He pelaavat Venäjän ja Kiinan kanssa, viestivät rauhoittavasti kansainväliselle yhteisölle ja ainakin toistaiseksi näkyvät julmuudet ovat olleet vähäisiä.

Kun Taliban edellisen kerran hallitsi Afganistania, nousi sieltä globaalin jihadismin johtotähdeksi terroristijärjestö al-Qaida. Taliban on edelleen sitoutunut tiukasti Osama bin-Ladenin aikanaan johtamaan terroristijärjestöön.

Afganistanin miehitys ja terrorisminvastainen sota laittoivat al-Qaidan lujille ja sen sijalle jihadismin suureksi nimeksi nousi kalifaatin Irakin ja Syyrian alueelle perustanut ISIS.

Näiden kahden liikkeen toimintatavat ovat erilaisia. ISIS hyvin suoraviivaisesti valtasi sotilaallisella voimalla alueita ja perusti hallintonsa niille. Kun muilla oli enemmän sotilaallista voimaa, koki ISIS tappion.

Sen sijaan al-Qaida toimii niin, että se pyrkii luomaan valtatyhjiöitä, joita jihadistit pääsevät täyttämään. Tämä työ on tällä hetkellä käynnissä muun muassa pohjoisessa Afrikassa, Jemenissä ja Syyriassa. Arabikevättä seurannut sekasorto on avannut tälle strategialle paljon mahdollisuuksia.

Voi hyvinkin olla, että niin kauan kun al-Qaida jättää rauhaan länsimaiset kohteet, se saa toimia suhteellisen rauhassa. Kansainvälistä tunnustusta haluava Taliban-hallinto myös toivonee läheisen kumppaninsa pitävän ainakin lähiaikoina matalampaa profiilia.

Näyttää siltä, että Afganistanin rajanaapurit Venäjä ja ennen kaikkea Kiina ovat olleet valmiita hyödyntämään vallanvaihtoa. Talibaneja ei näytä häiritsevän Kiinan uiguurivaino, vaikka kummatkin ovat sunnimuslimeja. Erityisesti Kiinaa kiinnostavat Afganistanin maametallivarat. Näitä harvinaisia ja kalliita metalleja tarvitaan kipeästi elektroniikassa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Afganistanin romahduksen yksi seuraus on, että tulevaisuudessa kynnys lähteä rakentamaan demokratiaa sotilaallisen voiman avulla on hyvin korkea. Ylipäätään tämä nostanee Yhdysvalloissa kynnystä puuttua sotilaallisesti mihinkään tapahtumiin lähivuosina. Se taas saattaa johtaa sotaisiin kokeiluihin maailman eri kriisipesäkkeissä.

Puolustusministeri Antti Kaikkonen on luvannut, että Suomi käy tarkkaan läpi Afganistanin operaation ja sitä seuranneiden tapahtumien opit.

Suomen osallistumista operaatioon ei virallisista selityksistä huolimatta kannata tarkastella vahvan rauhanturvaamisperinteen jatkumolla. Kyse oli vähintään yhtä paljon osallistumisesta sotatoimiin liittolaisen rinnalla.

Suomi osoitti olevansa osa läntistä liittoumaa, tarpeen tullen myös sotilaallisesti. Suomi on viime vuosina nimenomaan puolustuspoliittisten keinojen kautta sitonut omaa puolustustaan ja turvallisuuspoliittista asemaansa länteen.

Afganistanissa tätä tehtävää toteutti yhteensä noin 2 500 suomalaista, joista kaksi sai surmansa sotatoimissa. Olisinkin odottanut, että valtiojohto olisi tavalla tai toisella puhutellut näitä kriisinhallintaveteraaneja. Heille nämä uutisten tapahtumat ovat väkisinkin omakohtaisia.

Joka tapauksessa tapahtumien äkkinäiset käänteet ja edessä häämöttävä sisällissota vahvistavat jälleen sitä käsitystä, että Afganistan on maa, jossa kaikille käy huonosti. Erityisesti afganistanilaisille.

jviriihelainen@gmail.com

Kirjoittaja on joensuulainen turpobloggari ja tietokirjailija sekä kotimaisen sekä kansainvälisen politiikan penkkiurheilija

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi