play

Kolumni: Juhannus on väärällä paikalla ja saunavastat surkeita tekeleitä

Jouko Kempas

Suomessa lämpiää juhannuksena yli miljoona saunaa. Niin on arvioinut puolivirallinen saunanlämmitystarkastusvirasto.

Saunavastoja ei tehdä miljoonaa. Ei tehdä, kun ei osata. Isät eivät opeta poikiaan, eikä ammattikorkeakoulu valmista akateemisia saunavastamestareita (amk).

Mutta jos hinku tulee, eikä osaa, niin saunavastan tekeleen saa kaupasta tai verkosta. Jokohan Wolt kuljettaa saunavastoja?

Äkkinäinen voi luulla, että saunavasta on suomalainen keksintö. Ei ole. Historia kertoo, että jo Pohjois-Amerikan intiaanien hikimajoissa huiskittiin vastan kaltaisilla oksakimpuilla.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Toisille rauduskoivusta omin pikkukätösin kötöstelty vasta on ainoa oikea. Vähänpä tietävät. Vieläkin hienostelija pistää rauduskoivujen sekaan muutaman oksan hieskoivua tuomaan tuoksua.

Aiemmin saunavastoja on niputettu mustaherukasta, suopursusta, tammesta, lehmuksesta, pihlajasta ja jopa nokkosesta. Nokkosvastalla läiskiminen iskee säväreitä. Tosimies kylpee kerran kesässä katajavastalla, joten miksei juhannuksena.

Toisille vasta on vihta. Toiset ovat sitä mieltä, että ensin syödään. Vasta sitten mennään saunaan.

Myös juhannukseen liittyy väärää tietoa ja luuloja. Alun perin juhannusta vietettiin kesäpäivänseisauksen (21.6.) aikoihin. Silloin oli vuoden valoisin päivä ja yö. Sittemmin katolinen kirkko siirsi juhannuksen vietettäväksi puoli vuotta ennen joulua.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Suomessa ja Ruotsissa haluttiin olla joustavia ja vapaamielisiä. Juhannusta vietetään 20. ja 26. päivien välisenä lauantaina. Juhlapäivä on lauantai, mutta suomalaiset juhlivat perjantaina, juhannusaattona. Juhannuslauantaina ollaan sitten kalpeena hiljaa. Sinnikkäimmät juhlivat monta päivää putkeen - juhannus toinen ikuinen vappu.

Virossa ja Norjassa osataan pitää kiinni perinteestä. Juhannus on aina 24. kesäkuuta, satoi tai paistoi. Nyt tarvitaan eurooppalainen ryhtiliike. Säädetään EU-direktiivillä juhannus takaisin oikealle paikalleen.

Suomalaiseen juhannuksen viettoon ovat kuuluneet aina juopuminen ja meluaminen. Niiden on uskottu tuovan onnea ja karkottavan pahoja henkiä. Joopa joo... Uskomuksen mukaan mitä enemmän jussina juopotellaan, sen runsaampi tulee sadosta.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi